Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvaåring blev tvingad att stjäla

Den 11-åriga flicka som tvingades åka runt i Sverige och stjäla åkte fast i Laxå. Men där ingrep inte socialtjänsten

Annons

.– Vi förstod inte att hon utnyttjades, säger Tarja Nordling, chef på individ- och familjeomsorgen.

Det är radions Studio ett som uppmärksammat fallet med den bulgariska flickan, som under sex månader 2006 skjutsades runt i Bulgarien, Danmark och Sverige för att stjäla. Hon gick in i affärer och stal handväskor och plånböcker från äldre damer.

Totalt kunde den då 11-åriga flickan knytas till nio stölder i Sverige.

En man som sa sig vara hennes farbror skjutsade runt henne. Han är nu åtalad för människohandel. Polisen misstänker att det rör sig om en organiserad människohandel där flickans hela familj är inblandad. Fadern beskrivs som huvudmannen.

Trots att flickan greps vid flera tillfällen under 2006 gjorde de sociala myndigheterna i Sverige ingenting. Ingen förstod att hon utnyttjades.

I november 2006 slog dock socialkontoret i Sollentuna larm om att det inte stod rätt till. När pappan några dagar senare skulle hämta sin dotter beslutade socialtjänsten att omhänderta flickan.

Laxå var en av de orter där flickan greps av polisen efter att ha stulit. Den 1 november 2006 togs hon för en stöld på Ica Centrum. I samband med gripandet kunde man även knyta henne till en stöld i maj samma år, också då på Ica Centrum. Film från en övervakningskamera visade när flickan stal.

Socialtjänsten i Laxå underrättades om gripandet, men gjorde inget.

– Det fanns helt enkelt inte på vår karta att hon utnyttjades av den här mannen. Vi fick uppfattningen att det var hon själv som hade snattat, men att det fanns en släkting som tog hand om henne, säger Tarja Nordling, chef på individ- och familjeomsorgen.

Först senare fick Nordling reda på att allt inte stod rätt till med flickan.

– Jag fick reda på hur det låg till efter att ha pratat med polisen i Sydnärke. De hade i sin tur fått reda det genom sina kolleger.

– I det läget förstod vi att vi hade bommat helt enkelt, säger Nordling.

Har ni gått tillbaka och tittat på hur ni skötte det här ärendet?– Nej, det går inte. Sådana handlingar sparas inte.

Har ni diskuterat det internt och med polisen?– Nej, det har vi inte. Men det här är ett ”sällanärende”. Så vitt vi vet har vi inte haft något liknande fall efter detta.

Tarja Nordling tror att medvetenheten om den här problematiken är högre i dag.

– Det har uppmärksammats på nationell nivå och det pågår ett samarbete mellan Östersjöstaterna. Man jobbar också med att ta fram utbildningsmaterial om detta på Socialstyrelsen.

Fotnot: Den numera 16-åriga flickan är enligt uppgift i dag tillbaka hos sin familj i Bulgarien.

Mer läsning

Annons