Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En anhållen efter bombhot på tåg

 "Bombgruppen har gjort sitt utan att anträffa någon bomb", säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl.

Annons

En man i 25-års åldern anhölls under söndagen misstänkt för grovt falsklarm efter att han bombhotat ett tåg som var på väg från Hallsberg till Laxå.

Tåget, med slutdestination Göteborg, kom inte längre än till Laxå.

– 12:46 ringde en tågvärd och meddelade att en passagerare hotade med att det fanns en bomb på tåget som då hade lämnat Hallsberg och var på väg mot Laxå, säger Jörgen Westlin, presstalesman vid Örebropolisen.

– När tåget stannade på stationen i Laxå greps en man och han är nu misstänkt för grovt falsklarm, säger Jörgen Westlin.

Under söndagseftermiddagen tog åklagaren beslut om att mannen skulle anhållas.

Mannen, som är i 25-års åldern, är skriven i Katrineholm där han även tros ha stigit på tåget.

– Han är inte obekant för oss, säger Jörgen Westlin men poängterar att mannen inte tidigare misstänkts för liknande brott.

Under söndagen hölls det förhör med mannen men vad som framkommit under dessa kunde Westlin inte kommentera.

Initialt grep polisen två män på platsen men det visade sig snabbt att en av männen var felaktigt utpekad och han släpptes snart. Polisen sökte igenom tåget och sökte även med hundar utan att hitta någon bomb.

Strax innan klockan 19 var polisens bombgrupp på plats i Laxå för att söka igenom tåget.

- Bombgruppen var klara på plats klockan 20:15, ingen bomb anträffades, säger polisens vakthavande befäl, Lotta Lindblad.

Tågpersonalen på SJ:s tåg med avgångstid 11.14 från Stockholm mot Göteborg valde att larma polisen efter kontakt med SJ:s trafikledning.

– Personalen upplevde helt enkelt den här situationen som så hotfull att det äventyrade säkerheten på tåget, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s presstjänst.

Cirka 300 passagerare på tåget fick gå av i Laxå medan polisen undersökte tåget.

– Alla de kunder som drabbades under den här händelsen i Laxå har fått resa till Göteborg med buss eller tåg och har kommit fram, berättar Elina Yli-Torvi under söndagskvällen.

Av säkerhetsskäl fick inga tåg stanna på stationen i Laxå under eftermiddagen. Sedan strax innan fyra på söndagseftermiddagen fick dock tåg som trafikerade sträckan stanna även vid Laxå station för att släppa på och av passagerare, berättade Elina Yli-Torvi.

Vet du mer? Har du bilder? Smsa/mms:a 72019.

Ett tåg fick utrymmas på Laxå tågstation efter att en man hotat att han skulle spränga en bomb.

Mer läsning

Annons