Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entréerna till nationalparken byggs om

Entréerna till Tivedens nationalpark får dispens av Länsstyrelsen för att byggas om. Ombyggnaden föranleds i första hand av det stora och ökande antalet besökande.

Annons

Det är natursskyddsenheten på Länsstyrelsen som ansvarar för området och har ansökt om ombyggnaden, som gäller både entrén vid Vitsand och huvudentrén. Eftersom området är nationalpark och tillika skyddat av Natura 2000-direktiv, får man bland annat inte anlägga nya diken eller rensa befintliga, schakta eller tippa något, avverka någon skog eller anlägga vägar. Nationalparken ligger avsides och är svår att nå med kollektivtrafik, varför de flesta som åker dit har med sig bil, husbil eller husvagn.

I huvudsak kommer ombyggnaden att innebära förbättrade parkeringsmöjligheter för besökare.

Bakom ansökan ligger det ökande antalet besökare till nationalparken. Cirka 110000 personer besöker parken varje år, och det är följden av en stadig ökning sedan entréerna anlades 1983 när parken bildades. Idag är den en av landets mest välbesökta.

Vid ombyggnationen ska hänsyn tas till avrinningsvattnet från parkeringarna. Det ska inte rinna ner genom ytskiktet, utan ut i skogen på sidorna, och några nya diken behövs inte.

Enligt Länsstyrelsen, som godkänt ansökan, kommer inte några stora natur- eller kulturvärden påverkas.

Katarina Hanslep

Mer läsning

Annons