Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersättning slopad av rättviseskäl

Habiliteringsersättningen, den lön som betalats ut av kommunen till kommunens intellektuellt funktionsndsatta, togs bort vid årsskiftet. Motiveringen är att kommunerna vill göra om systemet, men också en besparing.

Annons
Sortering. Torgny Larsson har hämtat återvinningsmaterialet på servicehuset. Nu ska det sorteras.

Laxå/Askersund. I Laxå skickades ett brev ut till alla som får ersättning, och till deras gode män, i januari. Bland annat motiverade Laxå kommun beslutet med att habiliteringsersättningen står för ett synsätt som innebär att man gör skillnad mellan olika grupper av personer med funktionsnedsättning. Till funktionsnedsatta räknas alla som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Att inte alla som omfattas av LSS får ersättning är inte rättvist, anser kommunen. Funktionsnedsatta personer är också försörjda på andra sätt genom socialförsäkringar, det vill säga aktivitets- eller sjukersättning från försäkringskassan.

– Dessutom har vi ett besparingskrav på 5,1 miljoner kronor på de sociala verksamheterna i Laxå kommun, säger Majlill Persson, socialchef i Laxå kommun.

Ett annat argument är att det legoarbete som tidigare ofta utfördes av intellektuellt funktionsnedsatta, i dag knappt finns kvar.

I Askersunds kommun motiveras den borttagna ersättningen på liknande sätt.

– Så många som möjligt av våra funktionsnedsatta ska komma ut i arbete eller praktik, till en anställning med lönebidrag. Habiliteringsersättningen från kommunen kan ge motsatt effekt, säger Siv Ahlstrand, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Askersund. Dessutom har exempelvis aldrig psykiskt funktionsnedsatta fått habiliteringsersättning.

Alternativet skulle vara att betala ut habiliteringsersättning till flera grupper med funktionshinder som omfattas av LSS, och det räcker inte kommunens ansträngda ekonomi till heller, säger Siv Ahlstrand.

– Habiliteringsersättningen är något som levt kvar sedan långt tillbaka. Tidigare har man inte vågat ta bort den, men i dag har den ingen praktisk funktion. Det är inget som kommunen är skyldig att betala ut, och det är många andra kommuner som valt att ta bort den.

– Genom att ta bort habiliteringsersättningen väljer vi att ändra kommunens arbete för funktionsnersatta till att bli mer inriktat på att leda till arbete eller praktik. Vi binder dem inte vid en verksamhet, säger Siv Ahlstrand.

Organisationen Sydnärkes FUB, som arbetar för intellektuellt funktionsnedsatta, har skickat skarpt formulerade brev till Laxå och Askersunds kommuner, med en protest mot att ersättningen tagits bort. De ser ersättningen som en symbol för det arbete som brukarna utför och att det är deras ”guldkant på tillvaron” som nu tas bort.

I Laxå finns kommunens dagliga verksamhet för intellektuellt funktionshindrade i ett före detta hyreshus vid Saltängen. Här jobbar de som har rätt till sysselsättning enligt LSS.

– Det är en lagstadgad rättighet för alla med funktionshinder, och det här är ett jobb med dagliga rutiner och trygghet, säger Jan-Åke Ahlin, enhetschefen för LSS-verksamhet.

Deltagarna i den här verksamheten har tidigare haft den så kallade habiliteringsersättningen, som nu är borttagen.

I ett arbetsrum tillverkas hästströ. Gamla tidningar klipps i lagom stora remsor. Häftklamrarna av metall tas bort och går till återvinning. Sedan tar Torgny Larsson över. Han tar med sig kartongerna med remsor ner i källaren, där de mals ner till strö, som sedan skickas till stall som använder det i sin verksamhet.

Snart ska Torgny gå till kommunens servicehus och hämta deras återvinningsmaterial. I dagcentralens återvinningscentral sorterar han sedan allting.

I ett annat rum jobbar deltagarna med data. De bygger olika figurer på skärmen, väljer färger och utformning. Det är ett sätt att arbeta med visualisering.

Och snart är det dags för veckans musikcirkel. Gitarristen Henrik Ekstrand kommer från ett studieförbund och håller i musikcirkeln. Det blir gamla bekanta låtar, som deltagarna gärna sjunger och spelar med i. Det finns gitarrer att använda.

– Ska vi börja med Leende guldbruna ögon?, föreslår Henrik och drar i gång sången.

Musikcirkel. Henrik Ekstrand håller i musikcirkeln på den dagliga verksamheten. Jarmo Kaan både sjunger och spelar med i låten Leende guldbruna ögon.

Habiliteringsersättningen i Sydnärkekommunerna

Hallsberg: heldag 28 kronor, halvdag 19 kronor.

Det förekommer ingen diskussion om att ta bort denna ersättning, säger enhetschef Roger Lindgren.

Lekeberg: heldag 37 kronor, halvdag 26 kronor.

Har inte tänkt att ta bort habiliteringsersättningen. Snarare diskuteras nivån som vård- och omsorgschef Carina Nilsson tycker är låg.

Kumla: heldag 59 kronor, halvdag 37 kronor.

Det finns inga tankar på att ta bort habiliteringsersättningen enligt områdeschef Frank Juppe.

Askersund: heldag 50 kronor, togs bort vid års-skiftet. Ersättningen kostade 290 000 kronor per år för kommunen och 36 personer hade den.

Laxå: 38 kronor per heldag. Ersättningen togs bort den 1 februari och kommunen sparar 97 000 kronor på det. 17 personer hade ersättning.

Mer läsning

Annons