Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esabs ägare Colfax utökar koncernen

Företaget Colfax. som äger Esab i Laxå, utökar sin koncern. I februari presenterades planerna på att köpa ännu en stor verkstadskoncern, Victor Technologies. Samtidigt pågår mbl-förhandlingar om att anställa en ny platschef i Esabs fabrik i Laxå.

Annons
Växande koncern. Colfax, den amerikanska industrikoncern som Esab i Laxå tillhör, växer. I februari köpte Colfax ännu ett amerikanskt industriföretag, Victor Technologies Holdings.Arkivfoto: NA

Maryland/Laxå. Colfax har ägt industriföretaget Esab sedan 2012. Colfax har industriell produktion inom vätskehantering, tillsatsmaterial, utrustning och automationssystem för svets- och skärindustri och luft- och gashanteringsutrustning för industrin. Företaget har sitt säte i Fulton i Maryland i USA och är noterat på New Yorkbörsen. Colfax har funnits sedan 1995 med målet att bygga en världsomspännande industrikoncern, och det här är koncernens tredje stora förvärv, vid sidan av företagen Esab och Howden.

Enligt information från företaget bestämdes i februari att Colfax ska köpa Victor Technologies Holdings. Företagets inriktning liknar Esabs, med tillverkning av industrilösningar för skärning, svetsning och gas. Det har sitt säte i St Louis i Missouri i USA, men finns också representerade på en mängd platser i Europa och Asien och har cirka 2000 anställda.

Totala köpeskillingen för Victor Technologies var 947,3 miljoner dollar. Och enligt ett ytterligare pressmeddelande på Colfax hemsida, ska köpet av Victor Technologies finansieras av en nyemission av aktier i Colfax.

Om förvärvet i längden kommer att påverka produktionen på Esab i Laxå är inte känt.

– Mer information om det kommer framöver via våra amerikanska informationskanaler, säger Golaleh Ebrahimpour, som är chef för Esabs automation på fabriken i Laxå, men som arbetar från Göteborg.

– Köpet har inget med produktionen i Laxå att göra.

Den tidigare platschefen för Esabs fabrik i Laxå har sagt upp sig och Golaleh Ebrahimpour är sedan en tid ansvarig för verksamheten.

– Just nu pågår mbl-förhandlingar om chefstjänsten. Vi behöver en chef för produktionen där och planerar att rekrytera en ny, säger hon.

Mer läsning

Annons