Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken kräver bättre arbetsmiljö i förskolan

Minskad personalstyrka och fler barn per heltidtjänst än tidigare. Fackförbunden Lärarförbundet och Kommunal i Laxå kräver att arbetsmiljön på förskolan Saltängen ska förbättras.

Annons

Lärarförbundet och Kommunal i Laxå har skrivit ett brev till Laxå kommun där de kräver att Laxå kommun ska vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för de anställda på förskolan Saltängen.

– Vi anser att det är ett stort problem på förskolan Saltängen. Personalstyrkan räcker inte till. Arbetsmiljön måste bli bättre. Det behövs mer personal, säger Birger Johansson, ordförande i Lärarförbundet.

Anledningen till skrivelsen är att det sedan några veckor före jul och fram till nu har saknats ordinarie personal på förskolan på grund av sjukdom och ledigheter.

Två i personalen har dessutom slutat sina anställningar och en är tjänstledig.

För ytterligare två i personalen upphör anställningarna den 30 juni.

De båda fackförbunden skriver följande: ”Man har löst situationerna genom att i första hand flytta om personal från en avdelning till en annan. I andra hand har man slagit ihop barngrupper och i tredje hand har man försökt få tag på vikarie.”

Fler barn per anställd

Lärarförbundet och Kommunal anser att barnantalet är för stort i förhållande till antalet anställda.

– Enligt ett politiskt beslut är det nu 6,5 barn per heltidstjänst. Tidigare var det sex barn per heltidstjänst, säger Birger Johansson.

Det ökade barnantalet innebär att det inte finns så mycket tid till planering, reflektion och dokumentation. Läroplanen kan inte följas och personalen känner sig otillräcklig och mår dåligt.

Lärarförbundets och Kommunals skrivelse har meddelats på barn- och utbildningsnämndens möte tidigare i veckan.

– Berörd chef kommer att träffa personalen och representanterna för fackförbunden för att kunna diskutera om vad som kan göras. I maj 2011 sades tio personer upp på grund av att vi hade stor övertalighet. De sista slutar den 30 juni i år, säger Klas-Göran Vilgren (V), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Lärarförbundet och Kommunal avvaktar nu Laxå kommuns svar på åtgärder.

Mer läsning

Annons