Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem år för knivhugg

Fem års fängelse blev domen mot den 19-åring som knivhögg en man i halsen under en fest i Laxå i februari. Hans bror döms till 1,5 års fängelse.

Annons

Mannen var ytterst nära att dö av knivhugget. Det vittnade rättsläkaren om under rättegången. Läkaren kunde också berätta att bröderna sparkat på mannen och troligen stampat på hans huvud. Tingsrätten slår fast att det har varit frågan om ”ett omfattande våld präglat av hänsynslöshet och råhet”.

Överfallet skedde under en fyllefest i Laxå på kvällen/natten den 13-14 februari. Exakt vad som hände har inte gått att reda ut. Det beror på att vittnena – det vill säga festdeltagarna – var mer eller mindre berusade.

Flera av festdeltagarna såg hur bröderna misshandlade mannen. Men ingen av dem bevittnade själva knivhugget. Men 19-åringen har själv erkänt att han höll knivspetsen mot mannens hals när denne låg ner backen. Dessutom har 23-åringen berättat i ett polisförhör om hur den yngre brodern i det läget gjorde en svepande rörelse med handen.

Dessa uppgifter bidrar till att 19-åringen därför kan fällas för försök till mord och grov misshandel. Hans bror döms till 1,5 års fängelse för den grova misshandeln. Bröderna döms även för misshandeln av mannen som föregick tumultet då han knivskars. Tingsrätten noterar att den knivskurne uppträtt både provocerande och kanske även hotfullt. Han tycks ha startat bråket, och det finns uppgifter om att det var han som först beväpnade sig med knivar. Men det har inte varit frågan om något grovt kränkande beteende från hans sida, anser domstolen. Dessutom låg mannen utslagen och försvarslös på marken när han knivskars.

Han får nu 163 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons