Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar jul i alla världsdelar

Från Tived till Inkariket. Brunchbesökarna i församlingshemmet togs i går med på en strapatsfylld resa när Lollo Önnefors berättade om hur hon firade jul förra året.

Annons
Resglad. Lollo Önnefors trodde inte det skulle vara så besvärligt att gå de 43 kilometrarna av Inkaleden. Det var ju bara en mil om dagen. Men blev snart varse att det inte var någon söndagspromenad, direkt.BILD: JESSICA HENULIN

Finnerödjatjejen Lollo Önnefors gillar att resa. Efter att hon ena året tillbringat jul och nyår i Nya Zeeland, och nästa år i Afrika, kom hennes pappa med frågan om hon inte skulle försöka klara av alla världsdelar när hon ändå höll på. Och ja, så blev det.

– Nu har jag bara Nordamerika kvar, om jag räknar bort Antarktis, berättar Lollo Önnefors.

Årets helger kommer därför att firas i New York.

Hon brukar resa med Rosa Bussarna, ett resebolag som erbjuder ett billigare alternativ för de som vill resa lite enklare.

– Även om jag reser själv, träffar jag så mycket andra människor. Det är bra också att vara flera stycken, för det kan vara lite osäkert att åka till vissa länder, och om jag exempelvis skulle bli sjuk kan ju någon hjälpa mig, säger hon.

Tjusningen med att resa är att man får lite perspektiv på tillvaron, tycker Lollo Önnefors.

– Speciellt när man varit och rest runt i Asien och Afrika värderar man allt lite annorlunda, än om man åker till tjusiga all inclusive-hotell. Jag är glad för att jag har kläder på kroppen, tak över huvudet och mat för dagen.

Den senaste resan gick till Sydamerika och Inkariket. Den började i Peru och slutade i Brasilien. På fem veckor besökte hon fem länder. I går berättade Lollo Önnefors i Tiveds församlingshem bland annat om hur det var att gå en del av Inkaleden. En sträcka på 43 kilometer, som hon först inte trodde skulle vara så ansträngande. Men de många trapporna, backarna och den tunna luften gjorde det till ett riktigt äventyr.

Besökarna på evenemanget, som arrangerades av Internationella gruppen i Finnerödja-Tiveds församling, bjöds även på brunch och körsång. Intäkterna gick till Svenska kyrkans internationella arbete.

Lördagsaktivitet. Församlingskören sjöng vackra sånger och besökarna lät sig väl smaka av smarriga pajer.BILD: JESSICA HENULIN

Mer läsning

Annons