Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler alternativ för 15-timmarsbarn

Nu blir det mer valfrihet inom den allmänna förskolan i Laxå. Medborgarförslag får gehör.

Annons

I september 2011 berättade NA om ett medborgarförslag där två mammor ville förändra kommunens regler för de så kallade 15-timmarsbarnen – allmän förskola. Enligt lag har alla tre-, fyra- och femåringar rätt att gå gratis på förskola 15 timmar per vecka även fast föräldern är arbetslös eller föräldraledig med ett yngre syskon. Detsamma gäller yngre barn, men då mot en avgift.

I Laxå kommun finns sedan tidigare ett politiskt beslut från barn- och utbildningsnämnden att 15-timmarsbarnen får vara på förskolan varje vardag mellan klockan nio och tolv. Det vill säga tre timmar per dag, fem dagar i veckan. Men mammorna som skrivit medborgarförslaget vill att kommunen ska införa mer valfrihet.

Nu har politikerna i barn- och utbildningsnämnden bestämt att det ska finnas två valmöjligheter på tid i allmän förskola under en prövoperiod. Från 1 mars till 1 juni ska föräldrarna kunna välja att antingen ha sina barn på förskolan så som tidigare eller mellan klockan 8.30-13.30 tisdag till torsdag. Det vill säga fem timmar per dag, tre dagar i veckan.

Efter denna prövoperiod ska försöket utvärderas med hjälp av enkäter till föräldrar och personal.

Mer läsning

Annons