Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera förslag till sparåtgärder

En lågstadieskola och en förskola i tätorten kan bli verklighet när Laxå kommun behöver spara pengar. Influensavaccin och minskad driftsbidrag till före¬ningar är andra förslag på sparåtgärder.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har i år ett prognostiserat underskott på 5,3 miljoner kronor vid årets slut om inget görs. NA har tidigare skrivit att tjänstemännen inom barn- och utbildningsförvaltningen i Laxå har fått i uppdrag att ta fram förslag på olika sparåtgärder. På det senaste barn- och utbildningsmötet i måndags presenterades ett flertal sparförslag.

– Vi i majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) och Folkpartiet valde att gå vidare med fyra stycken organisationsförslag, säger Therese Magnusson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

De olika sparförslagen innebär följande:Det första förslaget innebär att skolorganisationen ser ut som den är beslutad men att nyckeltal ersätts med timplan.

Förslag två innebär att Kanalskolan blir en lågstadieskola som även har förskoleklass och fritidshem.Saltängsskolan blir enbart en förskola. I förslaget innebär det att Hasselfors har en förskola 1 till 5 år och fritidshem.

I Finnerödja är tanken att det blir en förskola 1 till 5 år, förskoleklass, lågstadie och fritidshem.

I Tived blir det förskola 1 till 5 år och fritids.

På Centralskolan går elever i mellanstadiet och högstadiet.

Tjänstemännen har gett förslag på om organisationen ska räknas enligt nyckeltal eller enligt timplan.

– Enligt timplan får rektorerna pengarna per elev och rektorerna bestämmer hur pengarna fördelas, säger Therese Magnusson.

Det tredje förslaget är kostnadsfri influensavaccinering. Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att få kostnadsförslag på vad det skulle kosta att ge all personal inom barn och utbildning en kostnadsfri influensavaccinering för att minska sjukfrånvaron.

Det fjärde förslaget som barn- och utbildningsnämnden beslutade är att driftsbidraget till samlingslokaler minskar.

I dag får Bergfästet, Hasselgården IOGT-NTO Finnerödja och Folkets hus i Röfors tillsammans cirka 212 000 kronor.

Från februari 2015 så minskar driftsbidraget till samlingslokalerna till max 25 000 kronor per före¬ning. Det blir ett spar på cirka 100 000 kronor.

Tjänstemännen inom barn- och utbildning kommer nu att ta fram olika konsekvensbeskrivningar till de olika förslagen.Konsekvensbeskrivningarna kommer att presenteras på barn- och utbildningsnämndens nästa möte den 28 oktober.

Mer läsning

Annons