Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera vindkraftverk planeras

Eolus vind AB har tillstånd för att bygga tre vindkraftverk i Ramsnäs. Nu vill företaget bygga ytterligare fem. I februari bjuds allmänheten in till ett möte i Finnerödja.

Annons

Sedan några år tillbaka har Eolus vind AB tillstånd att bygga tre vindkraftverk i Ramsnäs. Men eftersom elanslutningen skulle bli så dyr för de tre vindkraftverken vill Eolus vind bygga ytterligare fem vindkraftverk.

– På så sätt kan vi sprida ut kostnaden på flera verk, säger Christoffer Askerlund, vindkraftprojektör på Eolus vind AB.

Vindkraftverken planeras att stå på rad på samma höjdrygg nordost om Ramsnäsgården. De kommer att bli 150 meter höga och ha en effekt på två mega watt, berättar Christoffer Askerlund.

– Vi har gjort vindmätningar och det såg väldigt bra ut. Det här är en bra plats för vindkraftverk.

Bygger inom ett år

Eftersom Eolus vind ännu inte påbörjat byggandet av de tre första vindkraftverken har länsstyrelsen i Örebro förlängt det tillståndet till april 2014. Om företagets ansökan på ytterligare fem verk godkänns räknar Eolus vind med att börja bygga inom ett år, berättar Christoffer Askerlund.

– Det beror lite på när vi får el. Men beskedet från Fortum är att vi har el senast i juni 2012.

Men redan nu börjar Eolus vind förbereda försäljningen av vindkraftverken i Ramsnäs.

– Vi behåller inte alla vindkraftverk som vi bygger eftersom det är väldigt kapitalkrävande, förklarar Christoffer Askerlund.

I första hand vänder sig Eolus vind till de närboende i Ramsnäs genom ett försäljningsmöte i Finnerödja den 15 februari.

– Förhoppningsvis kommer de som köper vindkraftverken att tjäna pengar på dem. Det är vad man har gjort hittills.

Det kommer även att pågå en utställning om vindkraftverken i biblioteket i Finnerödja under februari månad.

– Vi vill ha information om hur allmänheten ser på vindkraft och hur dessa vindkraftverk påverkar folks situation, säger Christoffer Askerlund.

Mer läsning

Annons