Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föds på nytt efter konkurs

Laxå bruk AB har gått i konkurs och återuppstått i mindre kostym.
 – Vi håller på och normaliserar förhållandet till de leverantörer som vi är beroende av, säger vd Claes Berntsson.

Annons

I november beslutade Örebro tingsrätt att Laxå bruk AB i Röfors skulle genomgå en företagsrekonstruktion. Det innebär att ett företagets ekonomi saneras genom att en viss del av skulderna skrivs av hos leverantörerna.

– Oftast hittar man lösningar via ett ackord med leverantörerna. Men i det här fallet gick det inte eftersom även en bank, Swedbank, var inblandad, säger advokat Sven-Olof Skoglund, som var utnämnd att sköta företagsrekonstruktionen.

Konkurs och nystart

I stället ansökte Laxå bruk AB om en konkurs i december. Men redan den första januari startades verksamheten igen.

– Vi har inte exakt samma omfattning i dag som tidigare utan har bantat ner priser och produkter, säger vd Claes Berntsson.

Han berättar att flera faktorer samverkade till vad som slutligen drev företaget i konkurs.

– Huvudanledningen var ett par stora reklamationer som kostade oss mycket pengar.

Men tron på företagsidén levde vidare och efter konkursen har samma produktion startats igen, fast i något mindre skala.

– Vi har fortfarande en bra kundstock som är intresserade av våra produkter. Bland annat har vi en världsunik produkt på stallströsidan.

I och med att Laxå bruk begärde sig i konkurs fick inte leverantörerna de pengar som företaget var skyldiga dem. Trots det fortsätter samarbetet nu när Laxå bruk AB har återuppstått.

– Ingen av leverantörerna råkade jätteilla ut så vi har hittat sätt att fortsätta samarbetet, säger Claes Berntsson.

Vid konkursen köptes inventarier och lokaler ut ur konkursboet. I dag ägs Laxå bruk AB av Laxåföretaget Fratrum. Bakom Fratrum står Laxå bruks styrelseordförande Pär Jinnestrand och brodern Stefan Jinnestrand.

Mer läsning

Annons