Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomröstning kan bli verklighet

En folkomröstning om den nya skolorganisationen kan bli verklighet. Byalagen i Hasselfors och Finnerödja samlar just nu in namn för att få till en folkomröstning för att få behålla mellanstadieeleverna på de båda orterna.

Annons

Igår började representanter från byalagen i Hasselfors och Finnerödja samt Familjegruppen i Finnerödja att knacka dörr för att samla in namn för att förhindra en elevflytt från Hasselfors och Finnerödja.

– Vi vill få i hop namn så att det kan bli en folkomröstning om den nya skolorganisationen. Vi har tagit fram godkända listor som vi kommer att gå runt med, säger Ivan Persson, ordförande i Hasselfors byalag.

Hur många namnunderskrifter behöver ni för att få till en folkomröstning?– Vi har räknat ut att vi behöver 475 stycken. Det är tio procent av de som är röstberättigade i kommunen. Vi tror att vi kan lyckas. Vi gör det här för att vi vill ha kvar skolorna i Hasselfors och Finnerödja, säger Ivan Persson.

För att få till en folkomröstning i en kommun krävs det enligt kommunallagen att minst tio procent av de röstberätigande i kommunen skriver på namnlistorna.

En folkomröstning kan endast stoppas om minst två tredjedelar av närvarande ledamöter i kommunfullmäktige röstar mot förslaget.

Mer läsning

Annons