Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen firar 80 år

Åboholm är basen för Tiveds Idrottsförenings aktiviteter. Nu firar de 80-års jubileum och spänner även i år bågen och saluterar en svensk mästarinna.

Annons
Mästerligt. Guldtösen Elin Hellbeck flankeras av Niclas Kilsberger, t vä och sambon Dan Wessman, som tillsammans tog ett lagsilver.

En av Tiveds stoltheter, idrottsföreningen, föddes 1931. På den tiden var det idrottsgrenar som fotboll, orientering, terränglöpning och skidåkning som gällde. I den fina klubblokalens prisskåp vittnar pokaler, diplom och annat om framgångar.

Men tiden har sin gång och med den sker förändringar i verksamheten. Även det är ett friskhetstecken i en gammal anrik klubb. Fotbollsplanen står välskött och grön, men något lokalt bollag har man inte.

– Planen används ofta av andra föreningar som hyr in sig här för olika läger, berättar Elin Hellbeck, föreningens ordförande.

Innanför klubblokalens väggar döljer sig istället en styrketräningslokal och på programmet står även en rad andra friskvårdsaktiviteter. Och den stora samlingssalen med scen nyttjas flitigt för allehanda fester och kalas.

Ingen kunde väl då, vid starten 1931, drömma om att TIF skulle begåvas med en svensk mästarinna i bågskytte. Och därtill flera andra SM-medaljer. Men i år, på själva jubileumsåret, så blev detta ett faktum som nu skrivits in i de lokala historieanteckningarna.

Elin Hellbeck vann nämligen jaktbågskytte-SM i Edsbyn i klassisk stil. Inte nog med det. Klubbens Elina Kilsberger knep bronsplaketten i compoundskytte, och i lagtävlingen blev det ett silver för Elin, sambon Dan Wessman samt Niclas Kilsberger. Tänka sig, TIF sattes på idrottskartan i en så för närområdet udda sport som bågskytte.

– En jättebra klubbprestation av en liten förening med få skyttar, kommenterar Elin.

Givetvis var allt detta med jubileum och skytteframgångar värt att fira, och det gjorde man på lördagskvällen. Där bjöds grillbuffé, underhållning av Patrik Larsson och Torbjörn Åkesson och hallsbergbandet Plektrum spelade upp till dansen. I Tived står aldrig tiden still.

Mer läsning

Annons