Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare på besök

Vad gör en forskare? Den frågan fick eleverna i klass fem och sex på Kanalskolan svar på när de i onsdags fick besök av doktoranden Jeanette Åkerström från Örebro universitet.

Annons
Utlånad forskare. Eleverna i klass fem och sex på Kanalskolan lånade Jeanette Åkerström, forskare, från Örebro universitet.

Frågorna var många när doktoranden Jeanette Åkerström kom till klass sex på Kanalskolan.

– Vad kan man forska i tror ni, frågade Jeanette Åkerström eleverna.

– Miljön, om jorden går under, dinosaurier och nya bakterier, svarade några av eleverna.

– Man kan forska om allt. Kommer ni ihåg när ni lärde er engelska. Då var det kanske lite svårt i början, men sen blev det lättare. Så är det med forskning också. Det kan vara svårt i början, men sedan kan man sitt område. Det gäller att begränsa sig, sade Jeanette Åkerström, som är doktorand i socialt arbete och forskar om barns rättigheter på Örebro Universitet.

Skolor erbjuds forskare

Projektet ”Låna en forskare” är ett projekt som Örebro universitet erbjuder skolorna runt om i länet den här veckan. Skolorna fick anmäla sitt intresse och sedan kommer en forskare ut och berättar om hur det är att vara forskare.

– Det gick ut en kallelse till oss doktorander och jag hoppade på. Det är jätteroligt att eleverna frågar så mycket. Jag tycker det är viktigt att sprida att forskning är möjligt för alla. Det är även viktigt att sprida vad forskningen ger för något, sade Jeanette Åkerström, innan hon lämnade Kanalskolan och Laxå.

Mer läsning

Annons