Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag att kommunen ska ta emot fem barn

Kommunstyrelsen i Laxå kommun har beslutat att ta emot minst fem ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Efter förfrågan från Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn så bildades det en arbetsgrupp inom Laxå kommun som fick i uppgift att ta fram olika förslag på hur kommunen skulle kunna ta emot barnen.

Arbetsgruppen gjorde ett studiebesök till Kristinehamn som nyligen har startat en flyktingmottagning med tolv platser i gamla sjukhuslokaler.

Kan tas emot

Arbetsgruppen kom fram till att ensamkommande flyktingbarn kan tas emot i egen regi, extern aktör och familjehemsplacering.

De kom även fram till att ett avtal måste skrivas på med minst fem ensamkommande flyktingbarn för att Laxå kommun ska få en administrationsersättning. Laxå kommun kan även få delar av ersättningen när kommunen har beslutat om ett mottagande, men inte kommit fram till i vilken form det ska ske.

Utredare

Tanken är att en utredare ska tillsättas för att närmare undersöka hur mottagandet ska ske.

Ärendet var uppe för diskussion på kommunstyrelsens möte i tisdags och ledamöterna beslutade att Laxå kommun skriver en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot minst fem ensamkommande flyktingbarn varav tre av dem är asylsökanden.

Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige för diskussion och beslut.

Mer läsning

Annons