Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först Guds ord – sedan blir det kaffe hos Sonja

Efter friluftsgudstjänsten vid Töreberget går alla till Sonja Fredbergs trädgård för att dricka kaffe. Så har det alltid varit och snart nittioåriga Sonja planerar att fortsätta hålla traditionen vid liv.

Annons
I alla tider. Sonja Fredberg visar hur det såg ut när folk drack kaffe i hennes trädgård på 70-talet. Själv är hon inte med på någon av bilderna. – Nej, jag var nog ute och kokade kaffe, säger hon.

Sommarstugan ser idyllisk ut där den ligger vid Undens kant. En brygga löper ut i det stilla vattnet och vid stenarna växer blåbärsris. Töreberget ligger bara ett stenkast bort, där anordnas friluftsgudstjänst en gång om året och varje gång ringer prästen för att fråga om de får dricka kaffe i Sonjas trädgård. Det har de gjort i alla tider, Sonja visar upp bilder på kafferep från 70-talet, men traditionen är äldre än så.

– Man drack kaffe efter gudstjänsten här redan innan sommarstugan byggdes 1955, säger hon.

I många år har kyrkan fraktat hit stolar, men nu har Sonja en inglasad veranda där folk kan sitta om det regnar. Precis som det gjorde under söndagens andakt. Men trots dåligt väder var altanen fylld av folk.

Att ha mycket folk hemma är inget som Sonja finner underligt:

– Jag växte upp i en gästfri familj, det var vanligt med mycket folk hemma.

I år fyller hon nittio och hon tänker fortsätta med traditionen så länge som hon orkar.

Mer läsning

Annons