Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första skriften om torplämningar är klar

Sjöbodar, torplämningar och historiska platser i området ”Mellanroten” omnämns i Hasselfors byalags första av sju planerade skrifter om historiska lämningar i Skagershults socken.

Annons
Torplämning. Per Bergström och Rune Söderberg är vid Fiskarstugan. Platsen står omnämnt i Torpgruppens första skrift om olika lämningar i Skagershults socken. Foto: Tove Svensson

Nu är den första skriften om historiska lämningar i Skagershults socken klar. Den första skriften handlar om olika lämningar i området ”Mellanroten”.

– Vi började inventeringen av historiska lämningar år 2010 och 2011. Vi har märkt upp och satt ut cirka 140 skyltar i Skagershults socken, säger Per Bergström, ordförande i Torpgruppen som ingår i Hasselfors byalag.

För att kunna bevara kunskaperna efter inventeringen så kommer gruppen att ge ut sju stycken skrifter om de olika lämningarna.

Skrifterna finansieras av pengar från EU för landsbygdsutveckling.

– Vi har fått 25 000 kronor som räcker till de fyra första skrifterna. Totalt har vi 500 exemplar i det första skedet, säger Ivan Persson, ordförande i Hasselfors byalag.

Skriften om ”Mellanroten” kommer inom kort att finnas på Turistbyrån i Laxå och vid informationstavlan på torget i Hasselfors.

Torpgruppen har redan påbörjat arbetet för de kommande två skrifterna. De visar var de historiska lämningarna i ”Ödemarken” mellan sjöarna Skagern och Toften, finns.

NY skrift. Skriften om ”Mellanroten” är nu klar. Det är Hasselfors byalags Torpgrupps första skrift om historiska lämningar i Skagershults socken.

Mer läsning

Annons