Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågetecknen är många

Många frågetecken kring den nya skolorganisationen.
– Det finns många frågor som är obesvarade. Vi behöver få ordentlig information, säger Ivan Persson, Hasselfors.

Annons

Kommunens politiker och tjänstemän har presenterat fyra förslag på en framtida skolorganisation. Två av förslagen (alternativ C och D) innebär att elever kommer att skjutsas från ytterområdena in till tätorten. Boende i både Hasselfors och Finnerödja kämpar för att bevara sina byskolor så som de ser ut i dag.

– Jag har hört att en ny skola kostar minst 30 miljoner kronor, det är inte försvarbart, säger Harriet Karlsson, Hasselfors.

– Jag kan förstå att det är bra med åldershomogena klasser. Men ur ekonomisk synpunkt är det inte försvarbart att flytta elever från ytterområdena och bygga en ny skola i tätorten. Hela skolan, f-6, bör få vara kvar i ytterområdena, säger Mikael Gustafsson, Finnerödja.

– Satsa pengarna på lärare och extraresurser, inte på lokaler, uppmanar Jessica Forsberg, Finnerödja.

Bakgrunden till omorganisationen är både kommunens ekonomi och den nya hårdare skollagen. Lärarna måste vara behöriga och eleverna kommer att börja läsa fler ämnen i yngre årskurser än i dag.

Många i Hasselfors och i Finnerödja vill att lärarna ska åka eller att eleverna ska skjutsas till tätorten någon gång i veckan.

– Det är bättre att skjuts en gång i veckan än varje dag, säger Ivan Persson.

– Lagen är från 2015. Detta går att lösa, säger Mikael Gustafsson, Finnerödja.

Mer läsning

Annons