Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fukt på Kanalskolan

Laxå kommun har upptäckt fukt i Kanalskolans betongplatta. Om två veckor kommer analyssvaren om skolan har mögel.
– Visar det sig att det är ohälsosamt kan vi självklart inte driva verksamheten, säger Kanalskolans rektor Ann-Marie Andersson.

Annons
Laxå kommunfastigheter AB har hittat fukt på Kanalskolan i Laxå. Om två veckor kommer en utförlig rapport om skolans skick som kan avgöra Kanalskolans framtid.

Under påsklovet undersökte Laxå kommunfastigheter AB Kanalskolans skick. Anledningen till att Kanalskolan hamnade under lupp är att Laxås politikerna diskuterar skolans framtid och om skolan eventuellt ska rustas. Vid undersökningen fann Laxå kommunfastigheter fukt under golvet, i den gjutna betongplattan. Sören Skårsjö, vd på Laxå kommunfastigheter AB, berättar att fukten beror på dåligt underarbete när Kanalskolan byggdes i början av 1960-talet.

– Platsen som skolan ligger på är även låg och sank, säger Skårsjö.

I nuläget vet kommunen att det finns fukt på Kanalskolan men inte om det även finns mögel eller om fukten frigör skadliga kemikalier.

– Det kan bli en kemisk reaktion med golvmattans lim. Vi vet inte om det är farligt eller inte, säger Skårsjö.

Kommunfastigheter har tagit prover och skickat på analys. Inom två veckor ska de få en fullständig rapport med förslag på åtgärder som kommunen bör göra.

I torsdags informerades skolans personal om fukten och alla elever fick med sig ett informationsbrev hem. I brevet står det att Kanalskolan har haft problem med obehaglig lukt inomhus vid flera tillfällen och att personer har uppgett att de fått huvudvärk när det vistats i skolbyggnaden.

– Vi har vidtagit åtgärder tidigare, förklarar verksamhetschef Margaretha Zetterlund.

Bland annat upptäckte kommunfastigheter att det var fukt i betongplattan i den nyare tillbyggnaden – från 1990-talet – när de la en ny golvmatta för tre år sedan. Då torkades och dränerades det fuktskadade området. Men huruvida det fanns fukt på fler ställen i skolan kontrollerades inte, berättar Skårsjö.

– Jag blev lite överraskad över att det var på så många ställen, säger Sören Skårsjö.

Mer läsning

Annons