Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart mot friheten

Strålande väder med glada, springande och hoppande kor. I går var det dags för betessläpp på Bålby gård och för första gången skedde det inför publik.

Annons
Glädjen var total både bland korna och de 50-tal besökarna på söndagen.

Efter en lång vinter under tak och i trånga bås fick 120 kor äntligen uppleva solljus och gräsets grönska. Hungriga och stelbenta släpptes de ut i det fria på Bålby gård. Glädjen var total både bland korna och bland de cirka 50 besökarna som hade letat sig dit för att bevittna händelsen.

Första med publik

Ylva von Scheele är den som driver gården tillsammans med maken Johan. Tidigare år har deras betessläpp inte varit någon attraktion, men i år valde de att genomföra den inför publik.

– Det var många som frågade oss om de kunde få komma och titta när vi släppte ut korna. Då bestämde vi oss för att planera in det den här helgen. Med tanke på det vackra vädret så valde vi ju rätt, säger Ylva von Scheele.

Betessläppet pågick drygt en halvtimme och beteskravet säger att korna måste vara ute minst tre månader.

– Fast vi kommer att ha dem ute längre. Fram till oktober, meddelar Ylva, som gärna hade släppt ut korna tidigare.

– Fast det gick inte. Marken har varit alldeles för torr så därför har vi fått vänta.

Ny fålla varje dag

Varje dag kommer korna att flyttas till en ny fålla och mjölken använder paret von Scheele till att göra ost som de säljer i sin butik som ligger vid Bålby säteri.

– Det är drygt ett år sedan vi öppnade butiksverksamhet. Vi har haft gården sen 1996 och kände att vi ville utveckla den och då passade en butik bra, berättar Ylva.

Mer läsning

Annons