Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla hantverk på Tivedsdagen

På söndag klockan 10 blåses Tivedsdagen in med näverlur. Sedan följer en dag med många spännande inslag där det praktiskt visas hur gamla hantverk går till.

Annons
Slipning. Smeden Lars Lejon  kommer att visa knivslipning på framlidne skärsliparen Emil Carlssons specialbyggda cykel.

Hembygdsföreningens ordförande Ulla Karlsson ligger i veckan på bönematten och ber till högre makter om ”Dammtorpav´är” på söndag. Alltså sol och lagom varmt. Men hur det än blir med vädret så brukar tillställningen locka många besökare.

Inte minst med internationellt inslag av tyskar, holländare, danskar och turister från ännu fler länder som förlagt sin semester till Tivedsskogarna. Och utbudet av gamla hantverk är stort, och det fina i kråksången är att forna tiders sysslor visas praktiskt på gårdstunet i Dammtorp.

Vad sägs om tjärgrav, smide, linberedning, knuttimring, nålbindning, knyppling, båtbyggeri, pumpborrning, vävteknik, borstbindning, växtfärgning, kråkriskvastar, silverslöjd, luffarslöjd, träslöjd, drejning, repslagning och malning av mjöl.

Men på programmet står även underhållningsinslag, bland annat av Tivedspojkera och Norra Vätterbygdens folkdansgille. Dessutom åker en del milatals för att få sig en rikt tilltagen tallrik av den berömda ostkakan med sylt och grädde. Att vinna en eka på båtlotteriet lockar också.

– Nytt för i år är också att vi på Tivedsdagen mer officiellt startar försäljningen av vår nyframtagna almanacka för nästa år, låter Gunlög Enhörning hälsa.

Mer läsning

Annons