Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästarbetare intog ödetomt

I går eftermiddag skulle polisen ha avhyst de irländska gästarbetarna från ödetomten i Röfors. Men ännu sent i går kväll hade ingenting hänt.

Annons
Ställde sig på ödetomt. Marken där de irländska gästarbetarna campar är Laxå kommunfastigheters mark där det tidigare har stått bostäder som rivits.

I tisdags eftermiddag rullade 15 husvagnar in i Röfors och slog sig ner på Laxå kommunfastigheter AB:s mark. Sällskapet är gästarbetare från Irland med familjer.

– Vi har anmält dem för olaga intrång, skadegörelse och nedskräpning, säger Sören Skårsjö, vd Laxå kommunfastigheter AB.

Han berättar att kommunfastigheter besökte gästarbetarna i onsdags och bad dem lämna området. Men när detta inte skedde kontaktade kommunfastigheter polisen. Eftersom kommunfastigheter ansåg att miljön på den provisoriska campingen var dålig för barnen i sällskapet kontaktades även socialen, berättar Sören Skårsjö.

– Vi kan inte göra så mycket mer.

Sören Skårsjö berättar att det enbart är kronofogden som har rätt att vräka folk och att den proceduren kan ta väldigt lång tid.

– Man får inte flytta bort personer fysiskt, säger Skårsjö.

Under veckan har både polisen och vaktbolag besökt de irländska gästarbetarna och bett dem lämna platsen. Polisen har försökt att styrka brott för att på så sätt få bort sällskapet. Till exempel har polisen kontrollerat gästarbetarnas bilar och haft kontakt med jurister.

– Vi måste ha verktyg för att kunna flytta dem, säger Bo Rosendahl, biträdande närpolischef i Sydnärke.

Mer läsning

Annons