Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God tur i Tiveden

Det turistiska intresset för Tiveden, dess sjöar, natur och företagsbredden lockar många till ett besök. Ett ökat samarbete mellan fem kommuner som gränsar till Tiveden ska ge en bättre service till besökarna.

Annons
Tur i Tiveden. Turismaktörerna stiger av bussen för lunch på Olshammarsgården.

Samtliga turistbyråer och andra turistaktörer, som exempelvis boendeentreprenörer, får årligen mängder av förfrågningar om Tiveden.

Det hårda besökstrycket in i de djupa skogarna gör att alla som jobbar med turism måste vara väldigt på tårna och pålästa i vad som döljer sig utmed småvägarna.

Tvådagars sightseeing

Därför initierade projekt Dialog Tiveden en tvådagars sightseeing med buss både på den västra och östra sidan av sjön Unden.

– Tanken är att de som jobbar på turistbyråerna och andra bemannade informationsplatser på ett bra sätt ska kunna prata om vad som finns i Tiveden. Har man besökt dessa ställen så blir det lättare, menar Monica Bergerstedt, resledare på gudningen.

Över kommungränserna

– Ett annat syfte är ju att få till stånd ett bra samarbete mellan de fem kommunerna, och då över kommungränserna.

Det var också muntra miner bland resenärerna när de klev av för lunch i Olshammar. Lotta Samuelsson företrädde Mariestads turistbyrå, men jobbar även som affärsutvecklare för Mariestad och tre andra kommuner:

– Mitt uppdrag är att titta på exportmogen destination, och då passar den här resan jättebra. Vi har också många förfrågningar om Tiveden på turistbyrån.

Agatha Lahaise förestår, tillsammans med sin man, Otterbergets camping, och hon tog tillfället att resa runt i närområdet för att lära sig mer om sin nya hemort.

”Jätteintressant”

– Jag tycker det är jätteintressant. Vi har inte så mycket tid under säsongen att åka runt. Då passade den är resan väldigt bra för att lära sig mer, och sedan kunna berätta och informera turister på ett bra sätt, säger hon.

Även Sockenstugan i Laxå har många turister som stannar till och ställer frågor.

Där jobbar bland andra tyskfödda Steffanie Knospe:

– För att kunna möta alla frågor så är det bra att lära sig mycket om Tiveden, det är det de flesta frågar om säger hon.

Ett annat viktigt syfte med resan var att få igång samtal för att utveckla den sevärdhetskarta som är på gång att tryckas.

– Nu kunde vi dra nytta av deltagarnas kunskaper för att kartan ska bli så riktig och informationsrik som möjligt, menar Ulla Tivell.

Mer läsning

Annons