Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkände ökning med 4,7 miljoner

Kostnaderna för flytten av Hasselfors skola ökar med 4,7 miljoner kronor till 17 miljoner kronor. Majoritetspartierna, S och V, klubbade igenom kostnadsökningen på ett extra kommunfullmäktige i kväll.

Annons

Totalt 26 ledamöter närvarade under onsdagskvällens extra kommunfullmäktigemöte. 14 ledamöter från majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och tolv ledamöter från oppositionspartierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet.

Ledamöterna hade ett ärende att besluta om under kvällen. Det var om de skulle godkänna att flytten av Hasselfors skola till Centralskolan i Laxå blir 4,7 miljoner kronor dyrare än Laxå kommunfastigheter AB:s ursprungliga kostnadskalkyl på 12,3 miljoner kronor, eller ej. Byggföretagets kostnadsförslag är 17 miljoner kronor. Kostnadsökningen jämfört med Laxå kommunfastigheters kalkyl beror främst på prisökningar och dyrare markarbeten.

Först ut i talarstolen var Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Anledningen till att vi måste avgöra det är ärendet innan semestern är för att byggnationen ska kunna köra i gång så att Kanalskolan står klar till skolstarten 2015. Vi får hela tiden indikationer på att verksamheten inte klarar att vänta ett år till. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Klas-Göran Vilgren (V) yrkade även han på bifall till kommunstyrelsens förslag.

Arne Augustsson (C) yrkade på återremiss av ärendet så att det kunde ställas inför medborgarna i höstens kommunval, så att kommuninvånarna får säga sitt.

– Det har varit en del diskussioner. 4,7 miljoner kronor är bara början. Det blir mycket dyrare. Jag yrkar på återremiss.

Ylva von Scheele (M) yrkade bifall till Arne Augustssons förslag om återremiss.

– Vi behöver göra en riktig genomgång vad vi har för behov. Idag spretar det. Valet i höst ska avgöra.

Gunnar Tingö (FP) avstod från att ta beslut i ärendet.

– Folkpartiet avstår för att kostnaderna har ökat och har skenat iväg.

Anette Schön (KD) sade att Kristdemokraterna ställde sig bakom Arne Augustssons yrkande om återremiss.

Yrkandena ställdes emot varandra och kommunstyrelsens förslag fick flest röster. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet reserverade sig. Folkpartiet avstod från att ta beslut.

Beslutet som fattades i kväll innebär att den ökade kostnaden med 4,7 miljoner kronor för flytten av Hasselfors skola godkändes. Laxå kommunfastigheter AB:s borgen utökas med 4,7 miljoner kronor på grund av den ökade kostnaden.

Mer läsning

Annons