Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränsöverskridande arbete för Tiveden

En stor och omfattande karta över hela ledsystemet i fem kommuner, det jobbar Leaderprojektet Dialog Tiveden med nu. Det är ett gränsöverskridande arbete, som ska sammanföra bygderna kring gränsen mellan Västra Götalands och Örebro län.

Annons

Från Vättern i söder till Skagern i norr och kring sjön Unden finns en stor mängd cykel-, rid-, kanot- och vandringsleder.

En mängd föreningar i fem kommuner har nu slagit sig samman för att synliggöra de många milen friluftsleder.

Ulf Sandberg är ledsamordnare för Dialog Tiveden.

”En dröm”

– Vi vill föra samman en bygd som har varit splittrad av kommun- och länsgränser de senaste 50 åren. Efter att vi hade gjort i ordning ridleder i Tiveden 2006 blev det en dröm att ha med alla möjliga leder på en karta, säger han.

Arbetet är ambitiöst. När kartan ska vara färdig inför turistsäsongen 2012 kommer den att innehålla över 100 mil leder spridda över ett stort geografiskt område.

– Då kommer vi att ha Sveriges största samlade ledsystem, säger Sandberg.

Monica Bergerstedt, från Tiveden turism, har tagit fram underlaget till kartan.

Samlad information

– Vi vill visa att det finns mer i Tiveden än nationalparken. Just nu finns många småfoldrar, men ingen samlad information. Vi hoppas kunna sälja kartan på turistbyråer och i olika affärer.

Inom ramen för projektet har man också börjat bygga upp en webbplats, tiveden.se, som är inne på sin första säsong. Tanken är att sidan ska göra det lättare att hitta information om området.

Dokumentera

Utöver att dokumentera de leder som redan finns, är ett annat av projektets mål att anlägga nya stråk.

Den 10 november träffas de inblandade för att diskutera arbetet.

– Vi måste bestämma hur kartan ska se ut och hur vi ska göra med skötseln av lederna. Det är en sak att bygga nytt, en annan att upprätthålla, säger Ulf Sandberg.

Föreningar och entreprenörer i Gullspång, Töreboda, Karlsborg, Laxå och Askersunds kommuner är involverade i arbetet.

Mer läsning

Annons