Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är ingen rädd för att prata om döden

Egentligen börjar den här historien år 1945, när Lasse Blomsters pappa Bengt startade Laxå begravningsbyrå. Nästan 70 år senare finns den fortfarande kvar, men under tiden som passerat har mycket hänt.

Annons
På Skagerstrands begravningsbyrå jobbar nio personer – tre av dem på Laxåkontoret som i november flyttade till eget hus på Skolgatan. Till vänster ses Malin Danielsson, och till höger står paret Lasse och Lotta Blomster som sedan 1985 håller i verksamheten.

Vi äter bananbakelser, Lasse Blomsters favorit, och på tv:n framför oss visar han mig bilder av olika begravningskransar.

– Sedan i höstas har vi inte längre några pärmar, utan våra kunder väljer allt från blommor till kista via bilder så här i tv:n.

Han lägger ned fjärrkontrollen en stund, stannar till vid en bild av en handbukett.

– När kunden har valt kan vi mejla bilden till den blomsterbutik som ska göra buketten. På så sätt behöver det aldrig bli några missförstånd.

Runt bordet sitter Lasse, Lotta och Malin. Det är de tre som jobbar här på Skagerstrands begravningsbyrå i Laxå.

Makarna Lasse och Lotta Blomster är de som driver företaget, medan Malin heter Danielsson i efternamn och anställdes för snart ett år sedan:

– Det är inte tråkigt att jobba på en begravningsbyrå, åtminstone inte på den här. Man vet aldrig vad som ska hända dag för dag, men jag har aldrig hört Lotta eller Lasse säga att det inte går.

Lotta nickar, och kastar en blick på sin make tvärs över bordet:

– Jag brukar säga att min energi går åt till att hålla Lasses energi nere. Men ärligt talat är Lasse en riktig visionär, och full av förslag till utveckling. Den här idén med tv i stället för pärmar var vi faktiskt bland de första i Sverige att prova. Och kunderna har tagit emot förändringen med öppna famnen.

Vi går tillbaka till starten – till den där tiden då Lasses pappa Bengt skötte ruljangsen. Lasse berättar:

– När jag var tre år var jag med pappa till Ramundeboda kyrka. Inne i bårhuset låg en man, och jag frågade:

”Vad är det där?”

Pappa svarade:

”Det är en farbror som är död.”

Mer än så var det inte, och jag lekte vidare. Min uppväxt var inte som andras, men den var bra. Jag minns hur jag låg och sov under bänken, medan mina föräldrar stod och band kransar.

1982 träffades Lasse och Lotta, och några år senare tog de över Laxå begravningsbyrå. 1996 växte rörelsen genom inköpet av Skagerstrands begravningsbyrå i Karlskoga och

Degerfors, och verksamheten i Laxå blev ett av tre kontor.

De många åren i begravningsbranschen har gett en mängd insikter:

– Det finns ingen rättvisa eller ordning i vem som dör, se därför över det juridiska i förväg för att skydda exempelvis en sambo eller biologiska barn.

Trion på Skagerstrands begravningsbyrå poängterar även en annan sak:

– Kista, blommor och allt runt omkring kan anhöriga välja. Men det borde vara varje människas skyldighet att i förväg berätta om man vill bli jordbegravd eller kremerad. Det skulle underlätta mycket för de anhöriga.

Ny teknik. Sedan i höstas är det tv som gäller vid val av exempelvis kistdekorationer.
Trösthundar. Paret Blomsters hundar Stig och Sigge är alltid med på jobbet.

Skagerstrands begravningsbyrå

Drivs av: Lasse och Lotta Blomster.

1945: Lasses pappa Bengt startar Laxå begravningsbyrå.

1985: Lasse och Lotta tar över.

1996: Verksamheten utökas genom inköpet av Skagerstrands begravningsbyrå (grundad 1901) med kontor i Karlskoga och Degerfors. Laxå blir den tredje filialen.

Antal anställda: Nio, varav tre i Laxå.

Erbjuder: Allt från hjälp med begravningar till familjejuridiska frågor och dokument.

Antal begravningar: Runt 350 per år om man räknar ihop de tre kontoren.

Skolgatan: Begravningsbyrån i Laxå har alltid legat på Skolgatan: 1945 låg den på Skolgatan 33. Därefter Skolgatan 36 samt Skolgatan 20. Sedan november 2013 i egen fastighet på Skolgatan 11.

Mer läsning

Annons