Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här brände bröderna sitt tegel

En äldre ugn, en kalkugn och en tegelstensugn från 1475. Det grävdes nyligen fram vid Ramundeboda utanför Laxå. Ugnarna användes för att kunna bygga upp de byggnader som bröderna i Antoniusorden hade.

Annons
Ugnsfynd. Från den 4 oktober och fram till nu har Jonas Ros, arkeolog på Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen, grävt fram tre ugnar vid Ramundeboda utanför Laxå.

Sommaren 2009 påbörjades restaureringen av två källarvalv, en dubbelkällare, vid Ramundeboda. Murarna förstärktes, marken dränerades och 70-80 kubikmeter jord fraktades bort.

Husgrunden byggdes av antoniterna, som mellan år 1475 och 1530 troligen drev ett gästgiveri för resande.

Tre ugnar i högen

Den 4 oktober i år startade länsstyrelsen, med hjälp av anslag från Riksantikvarieämbetet, etapp två vid Ramundeboda konvent utanför Laxå.

Dubbelkällarens väggar restaurerades och ugnshögen vid Sockenstugan grävdes ur.

I ugnshögen fann man en äldre ugn, en tegelugn och en kalkugn.

Det som går att se i dag är konturerna av de tre ugnarna och murarna som är väl bevarade.

I ugnarna fann arkeologen Jonas Ros både kalkstenar, pulveriserat kalk och tegelstenar.

– Ugnarna är från 1475. Teglet och kalken använde antoniterna till fönster, dörromfattningar och ugnar i sina byggnader. Vi misstänker även att de brände och sålde tegel, säger Jonas Ros, arkeolog på Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen.

Kostar fem miljoner

Vid utgrävningen fann Jonas Ros även en äldre ugn som troligen användes för att kunna bygga upp dubbelkällaren.

– De nyare ugnarna användes troligen när de byggde upp Munkarnas mur. Antonitbröderna tyckte nog att den äldre ugnen inte fungerade så de gjorde två nya ugnar i stället, säger Jonas Ros.

Utgrävningarna vid Ramundeboda bekostas av länsstyrelsens kultur- och miljöanslag.

Totalt beräknas restaurering av dubbelkällaren, utgrävning av ugnarna, skyltar och handikappanpassade stigar kosta fem miljoner kronor.

Tidigare under året tog Laxå kommun beslutet om att förskottera länsstyrelsen med 800 000 kronor om det skulle behövas för att färdigställa restaureringen under 2010.

Ugnarna läggs igen

– Om vi behöver en förskottering så betalar vi tillbaka det nästa år, säger läns-antikvarie Jonas Jansson, på länsstyrelsen.

Det som återstår att göra vid Ramundeboda konvent är att färdigställa dubbelkällaren och lägga igen de tre ugnarna.

– Om de står öppna så rasar de. Därför funderar vi på att lägga igen dem, men visa mynningarna av ugnarna. Under sommaren 2011 kommer vi även att sätta ut skyltar och göra en bra gångstig från konventet till rastplatsen vid E 20, säger Jonas Jansson.

Varför valde ni att satsa på Ramundeboda konvent?

– Antingen fick ruinen falla ihop eller så rustar vi upp den. Det här är en spännande plats med en rik historia. En eriksgata där Götaland möter Svealand, säger Jonas Jansson.

Brände och byggde. Inne i en av ugnarna fann Jonas Ros brända tegelstenar. Troligen så tillverkade Antoniterna tegelstenar både till sina byggnader och till försäljning.
Ugnen från ovan. Så här ser tegelstensugnen ut uppifrån. Bilden är tagen av arkeologen Jonas Ros från en grävskopa. BILD: Jonas Ros

Mer läsning

Annons