Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselfors höll sitt kalas

De stora, glänsande bilarna rullade in till parkeringen vid värdshuset trots att regnet hängde i luften. Det 13:e Hasselforskalaset kunde därmed börja.

Annons
Laxå ridklubb. Fixade ponnyridningen gjorde Hanna Sjöberg, Fuxis, Thyra Eriksson, Sophi samt Matilda Sjöberg.

Christer och Anna Andersson från Joxtorp körde en Mercury -58 modell Monterey. Grön och välpolerad. In i det sista var det tveksamt om ägaren skulle ta ut fordonet.

– Men vi tycker att det är roligt med bilar och med marknaden och vi träffar mycket folk, säger Christer.

Mycket tydligare kan det inte sägas. Lördagens Hasselforskalas med tusentalet besökare är en lyckträff för byalaget som organiserar och har Hasselfors Wärdshus och Svenska kyrkan som medarrangörer.

Vill dokumenteraCristina Ågren från Örebro kallar sig kock, menyentusiast och kulturarbetare. Hon bodde i Hasselfors mellan 1964 och 1966. Hennes föräldrar drev Värdshuset Toften, nuvarande Hasselfors Wärdshus.

– Jag fick servera och diska och hjälpte till på begravningskaffe och andra tillställningar, berättar Cristina.

Nu vill hon dokumentera perioden i Hasselfors men också andra matställen som hon jobbat på med fotografier och text.

Hasselforskalaset är inte bara mat. Här finns ett antal marknadsstånd – mestadels loppisförsäljare – en scen med underhållning, kaffeservering i Hasselgården, ponnyridning med mera.

Plankrace i ån– Och så har vi plankracet i ån, säger speakern Matz ”Kolis” Pettersson.

Hasselfors har som bekant ett sågverk, därav namnet plankrace. Man köper en plankbit, släpper den i ån och först i mål vinner. När vinnarna presenterats är kalaset slut. Fast sedan kunde Hasselforsborna och alla andra andra gå på en musikgudstjänst i kyrkan med Sven Björkenstams Dixielandband och sedan fortsätta att roa sig med mat och dans på världshuset fram till på småtimmarna.

Hög höjd. Många besökare kom till Hasselforskalaset och några vistades en bit upp i luften.

Mer läsning

Annons