Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselfors nya präst

Prästen Maria Ytterbrink kan inte tänka sig en jul utan jobb.
– Julen är en sådan odelad glädjehögtid, så det blir väldigt glada gudstjänster, säger hon.

Annons
Akademisk bakgrund. Maria Ytterbrink är en av få kvinnor som forskat och disputerat på Nya testamentet på de teologiska fakulteterna.

Prästen Maria Ytterbrink kan inte tänka sig en jul utan jobb.

– Julen är en sådan odelad glädjehögtid, så det blir väldigt glada gudstjänster, säger hon.

Maria Ytterbrink är ny komminister i Skagershults församling sedan september, och har hunnit bo in sig i prästgården i Hasselfors. På ledigheterna åker hon ofta hem till villan i Skövde, där maken och delsbon Stefan fortfarande bor. Han är också präst.

Två präster i familjen gör att det personliga julfirandet blir lite annorlunda.

– Ja, det har alltid varit lite speciellt, vi får pussla lite. Men jag skulle inte vilja ha en jul utan att jag höll en enda gudstjänst, säger Maria.

I juletid har kyrkan extra stor betydelse, som motvikt till den kommersialiserade julen, tycker hon.

– Den stora julgåvan är att Gud kom ner till oss för att dela vårt mänskliga liv. Det är en motvikt mot ensamhet, meningslöshet och själviskhet.

Men Maria tror att det är på väg att vända. Hon kan se i sitt jobb och i samhällsandan, att folk lägger större vikt vid välgörenhet och att hjälpa andra.

Blir människorna mer religiösa vid jul?

– Nej, jag tror inte man blir mer eller mindre religiös, men många ger sig mer tid till sitt andliga liv. Det kan se väldigt olika ut. En del går ut i skogen för att finna frid, för andra är kyrkan en sådan miljö.

En av Marias filosofier som präst är att involvera församlingsborna i gudstjänstförberedelserna. Hon tror att det skapar ett större engagemang.

– Gudstjänsten är inte prästens gudstjänst, utan församlingens. Det kan inte bara vara mina tankar som kommer fram, utan alla som vill får vara med och utforma den så att det blir en riktig upplevelse, säger hon.

Jessica Henulin

019-15 54 02

[email protected]

Mer läsning

Annons