Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselfors skola flyttas till Laxå

Hasselfors skola flyttas till Laxå. Enligt kommunledningen blir kostnaderna för stora om flytten avbryts.

Annons
Flytt. Nästa vecka flyttas byggnaden till vänster till Laxå. Den högra delen med förskolan Junibacken ska finnas kvar i Hasselfors. Foto: Peter Eriksson

Enligt Bo Rudolfsson, (KD), kommunstyrelsens ordförande, är 16 miljoner kronor av den totala byggkostnaden på 19 miljoner kronor redan upparbetade i avtal, beställningar och utfört arbete.

– Vi har bestämt att vi måste låta flytten av Hasselfors skola bli av. Det har gått för långt. Det kostar för mycket att göra en förändring. Vi sitter låsta, säger Bo Rudolfsson och säger att ett informationsbrev har skickats ut till föräldrarna i Hasselfors.

I Hasselfors blir förskolan Junibacken kvar i befintliga lokaler på Hasselfors skola. Resterande del flyttas till Centralskolan i Laxå.

Hur blir det med vallöftet om skolor i Hasselfors och Finnerödja?

– Inriktningen är att vi vill att det ska finnas en lågstadieskola i Hasselfors. Det är beroende på hur många elever det finns, säger Bo Rudolfsson.

I Finnerödja skola går det i dag elever i förskoleklass till och med årskurs tre. Eleverna i årskurs fyra till sex går på Centralskolan i Laxå, sedan höstterminen i år.

– Vi vill att Finnerödja skola ska bli en skola för elever i förskoleklass till och med årskurs sex. Men hur ska det gå till? Vi kommer att ha ett möte med föräldrarna i Finnerödja den 12 november för att lyssna till vad föräldrarna vill, säger Bo Rudolfsson.

Turerna kring skolorganisationen och skollokalerna har varit många de senaste åren.

Redan år 2007 började Laxå kommun att utreda behovet av olika lokaler inom skolan och barnomsorgen.

År 2011 stängdes Kanalskolan på grund av fuktskador. Eleverna flyttades till Centralskolan.

År 2012 beslutade S, V och FP att alla elever i årskurs fyra till sex skulle flyttas till Centralskolan i Laxå. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten och en namninsamling startades för en folkomröstning. Efter höstlovet år 2012 flyttades de 21 eleverna från Hasselfors skola till Laxå tätort. Beslutet togs på ett föräldramöte där skolledningen deltog.

I mars år 2013 var det folkomröstning om eleverna i årskurs fyra till sex skulle flyttas till Laxå tätort. Majoriteten av de som röstade ville att eleverna inte skulle flyttas. På kommunfullmäktigemötet efter beslutade S och FP om flytt. V avstod från att rösta och M, KD, C och MP reserverade sig. S och V beslutade vid ett annat kommunfullmäktigemöte att flytta delar av Hasselfors skola till Centralskolan i Laxå. Partierna i ett bättre Laxå reserverade sig.

År 2014 beslutade S och V om kostnaden för uppförandet av den nya skolan vid Centralskolan i Laxå. Kostnaden beräknades bli 19 miljoner kronor. M, KD, C, FP och MP reserverade sig mot beslutet och ville att beslut skulle tas efter kommunvalet den 15 september. Den 13 september tog S det första spadtaget för ”Nya Kanalskolan”.

Valresultatet blev ett maktskifte och partierna i ”Ett bättre Laxå” (KD, M, C, FP och MP) som har majoritet i Laxå har nyligen beslutat att flytten av Hasselfors skola och uppförandet av ”Nya Kanalskolan” blir av. De hävdar att det blir för dyrt för kommunen att avbryta flytten och uppförandet av ”Nya kanalskolan”.

Mer läsning

Annons