Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit lockas turister från flera länder

Tivedstorp ligger i anslutning till Tivedens nationalpark och inramas av sol, stillhet och grönska när NA kommer på besök.

Annons
Gammaldags miljö. Tivedstorp är omringad av pittoreska småstugor med möjlighet till övernattning. Sammanlagt finns det 72 bäddplatser och kaffestugan serverar både frukost och måltider.

Tiveden. På sommaren händer det mycket i Tivedstorp. Storslagen natur, gamla pittoreska småstugor och stora valmöjligheter vad gäller aktiviteter omringar varandra och lockar många turister, lokala som från utlandet.

– På en sommar bor det 16 olika nationaliteter här. Det är framför allt mycket holländare och tyskar, men vi har också haft besökare från både Frankrike och Österrike. Det är väldigt roligt och man lär sig mycket om olika nationaliteter, säger Jukka Emanuelsson som driver Tivedstorp.

Nationalparken är själva navet menar Jukka. Under året har det satsats mycket på guidade turer genom bland annat nationalparkens urskogsområden. Guidningar finns på flera olika språk vid olika dagar och tidpunkter.

– Det är fantastiskt tycker jag och det hör vi från våra gäster också. Vi försöker inte spreta för mycket, utan tar avstamp i miljö och natur.

Den gamla kaffestugan på området lockar även besökare från lokala trakter. Traditionsbundet serveras kaffet som det serverades från Tivedstorps början.

Jukka berättar om åldersspannet på besökarna och om olika knep på hur man kan få till en föryngring av medelåldern.

– Vi har märkt att medelåldern är ganska hög och vi har försökt att locka hit lite yngre besökare, exempelvis finns vi på sociala medier. Men vi tänker inte förändra någonting här, vi ska behålla utseendet och det ska se ut som det gör.

Sedan 2011 har Vandrarnas kapell i anslutning till området fungerat som en väg- kyrka som under sommaren arrangerar olika aktiviteter, berättar Jukka.

– Det är roligt eftersom då kommer det en annan typ av besökare och besöker- skaran blir bred.

Vad gäller en bred besökarskara planerades år 2013 att vara så folklig som möjligt i Tivedstorp. Och vad är folkligare än dansband, menar Jukka.

– Varje år anordnar vi musikarrangemang här och 30 augusti kommer Larz Kristerz att stå för underhållningen. Intresset är stort så vi hoppas på mycket folk.

Tio minuters bilkörning från Tivedstorp ligger Tivedens Lanthandel. Hit kommer många som är på besök för att få sig en smakbit av den Tivedsrökta skinkan. Paul Särnholm som är lanthandlare berättar om vad och hur de röker köttet.

– Vi röker skinka, fläsk och älg. Det tar ungefär 10 till 12 timmar att röka, det varierar och beror på storleken.

– Så röker vi endast med alved. Många som röker kött använder teknisk utrustning och spån, säger Paul Särnholm.

Vandringsled. Med utgångspunkt från Tivedstorp kan man vandra på både långa och korta vandringsleder.

Mer läsning

Annons