Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd skatt och färre invånare

Omorganisationer, skattehöjning och besparingar. Orsaken till dessa händelser är befolkningsminskningen som Laxå kommun har brottats med den senaste mandatperioden.

Annons

Befolkningsminskning är ett stort problem som Laxå kommun har brottas med under flera år. År 2006 hade Laxå kommun 6 046 invånare. I dag, fyra år senare, har Laxå kommun 5 727 invånare.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, gapar det ett stort hål när det gäller invånare i åldern 20 till 35 år och i småbarnsåldern. De flesta invånarna i Laxå kommun är i åldern 45 till 80 år.

Statistiken visar även att det dör fler invånare än det föds i Laxå kommun.

Befolkningsminskningen är en bidragande orsak till att barn- och utbildningsnämnden och social- och omsorgsnämnden har fått spara pengar och omorganisera i sina verksamheter.

Länets högsta skatt

För att få in mer pengar till verksamheterna har Laxå kommun tvingats att höja kommunalskatten. I dag har Laxå kommun högst kommunalskatt i Örebro län.

År 2006 låg kommunalskatten på 22,05 procent. I dag, år 2010, är kommunalskatten 22,55 procent. Skatteökningen från år 2006 var 50 öre per intjänad hundralapp.

En fråga som alla partier i Laxå jobbar för är hur man ska få nya barnfamiljer och medborgare att flytta till Laxå kommun.

Under den senaste mandatperioden har Laxå kommun försökt att locka med billiga hus, sjönära tomter och ungdomslägenheter. Rivningshotade hyreshus har även byggts om till seniorbostäder för att frigöra fler villor i kommunen.

En annan stor fråga som partierna har arbetat med de senaste fyra åren är att få en bra fungerande kollektivtrafik till och från Laxå.

Mer läsning

Annons