Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon levandegör bygdehistoria i sina bilder

Lisa Lager har kommit tillbaka till sina akvareller. Nu vill hon ha hjälp att färdigställa en från Tivedstorp.

Annons
BILDHISTORIER. Konstnären Lisa Lager berättar historier i akvarellbilder på Tivedstorp till och med söndag den 19 juli.

För ett tjugotal år sedan började Lisa Lager att dokumentera hembygder med miljöer och händelser, både i ord och bild. Då bodde hon i Löa som tillhör Lindesbergs kommun.

– Jag har länge brunnit för berättandet om bygdens folk och fä, säger hon när tidningen träffar henne i Fähuset på Tivedstorp.

Hon visar de tidigaste akvarellerna, exempelvis Kopparbergs Marken och Löafesten. Glädjefulla bilder med mycket detaljer.

Tyvärr tröttnade hon på bilderna. Inte på själva bildskapandet utan på reproduktionsdelen. Ett original var hon givetvis tvungen att också ta betalt för. Men hon ville att så många som möjligt skulle kunna ta del av bilderna.

– Alternativet var då att trycka upp dem som affischer. Tyvärr var det så att minsta antal man var tvungen att trycka upp var så högt.

Fyrfärgstrycket blev alltså en alldeles för kostsam historia så idén föll.

Ull var hon sedan tidigare förtrogen med och började så mått med tovning. Hon experimenterade fram olika alster och det blev både tavlor, jackor och krukor för att bara nämna något.

För ungefär tio år sedan flyttade hon till Gotland och stannade i sju år. Där fanns också underlag för försäljning av de tovade alstren.

I den här utställningen visar hon upp tovade tavlor och på golvet står tre stycken provdockor med jackor där ryggen prytts med vackra djurmotiv.

På en hylla finns ytterligare tovade saker som kanske påminner om Gotland allra mest.

– Det är Fårö-tvålen. Den säljs på Gotlandsbåten och på ön och har blivit en populär souvenir för turister.

2013 flyttade hon tillbaka till Löa igen och nu har hon även hittat tillbaka till sina akvarellbilder. Anledningen var att hon fick upp ögonen för en ny tryckteknik vilken skulle visa sig vara ett lyckokast.

– Trycktekniken heter digigraphie där man kan trycka mycket mindre serier. Dessutom behåller den originalets färger mycket bättre och det finns garanti på hållbarheten, faktiskt upp till 400 år.

Nu håller hon på att färdigställa en bild över miljö och historiska händelser från Tivedstorp. Där har hon illustrerat några anekdoter som människor delgett henne.

– Här, säger hon och pekar på bilden, var det någon som skadesköt en älg från ett fönster. Hur det nu var så dog väl älgen och han som sköt gav köttet till en barnrik och fattig familj.

Det finns plats för fler historier, ungefär en tredjedel är än så länge omålad.

– Jag skulle vara så glad om besökare skulle kunna komma hit med fler berättelser så att jag skulle kunna täcka de vita fälten. På söndag vill jag ha tavlan klar

MARIANNE JANSSON

TOVAT. Lisa Lagers tovade ulljackor med djurmotiv.
TVÅL. Fårö-tvålen som gjorde Lisa Lager känd på Gotland och som fortfarande säljs till turisterna.

Mer läsning

Annons