Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp finns om nya jobb

Bra pendlingsmöjligheter och nyetableringar. Det finns hopp för de 170 personer som är varslade om uppsägning på Esab, att få ett nytt arbete.

Annons
Ett hundratal anställda, som är varslade om uppsägning Esab, kom i går till Laxå kommuns möte om framtida åtgärder. Med på mötet var även representanter från länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, regionförbundet, Trygghetsrådet, Startkraft, Cityakademin och den framtida postterminalen i Hallsberg. BILD: HÅKAN EKEBACKE

Ulrika Lundstedt, som har jobbat på Esab i 7,5 år tyckte att det var ett bra möte som Laxå kommun arrangerade igårkväll för de anställda på Esab som har varslats om uppsägning.

– Det är bra att de intresserar sig. Det här med Posten i Hallsberg känns positivt. Positivt att det finns nyetableringar. Det går att pendla, det har jag gjort förut.

Esabs varsel är Ulrika Lundstedts fjärde varsel hon är med om.

– Det här var fjärde gången som jag blev varslad. Det har alltid löst sig med jobb inom ett år.

Ett hundratal av de varslade på Esab kom till mötet i Casselgården igår. Förutom Laxå kommun medverkade även representanter från länsstyrelsen, regionförbundet, arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, Startkraft, Cityakademin och från den nya postterminalen som ska byggas i Hallsberg.

– Laxå kommun tar varslet på största allvar. Vi vill inte sitta och vänta på någon annan, utan vi vill agera. Därför håller vi det här första mötet, inledde Ronny Johansson, kommunchef i Laxå kommun.

De olika aktörerna på mötet fick presentera kort deras syn på varslet och informera hur de arbetar. De olika parterna fick också berätta vad de kommer att göra för Laxå.

Kjell Unevik, länsråd på länsstyrelsen, berättade att inom några veckor kommer det att arrangeras ett möte i Laxå om nyföretagande där bland annat ALMI och Startcentrum är med.

Pia Norstedt, chef för regionförbundets enhet som sysslar med näringslivs- och kompetensfrågor i Örebroregionen, talade om deras arbete med att förbättra infrastrukturen och funderingar kring att satsa ännu mer på att marknadsföra Tiveden.

Annika Lyttbacka, arbetsförmedlingschef, talade om det nära samarbetet med Startkraft, Trygghetsrådet och Cityakademin. Startkraft kommer att finnas på Esab i morgon och Trygghetsrådet kommer att finns på Esab på måndag för att tala med anställda.

Under mötet påpekades det flera gånger att Esabs personal är attraktiva för andra företag. Under förra veckan hörde flera företag av sig till både Arbetsförmedlingen och Mats Fransson, näringslivschef i Laxå kommun, om att de är i behov av kompetent personal.

Den blivande postterminalen i Hallsberg är ett exempel på företag som behöver anställa ny personal. Britt Salomonsson, personalchef på Postens Örebroregion och Magnus Larsson, projektledare för Hallsbergs postterminal var med på mötet igår.

– I dag (läs igår) går sista ansökningstiden ut för de underhållstekniker som vi söker. Men vi har förlängt ansökningstiden för er på Esab tills på fredag, sade Magnus Larsson.

– Vi söker bra medarbetare och vi tror att de finns här, sade Britt Salomonsson.

Ronny Johansson avslutade mötet med att påpeka fördelarna med Laxå och han bjöd in åhörarna till ett nytt möte. Ännu är det oklart när mötet blir. Mötet kommer att bli när det finns ett åtgärdspaket att presentera.

Mer läsning

Annons