Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad skalbaggehotas av Bruket

Planerat naturreservat för hotad skalbagge avverkades av bruksägare trots löfte om skydd.

Annons

I slutet av förra året förde Länsstyrelsen diskussioner med Sten Geijers som är vd för Brevens bruk AB och markägare till skogsområdet där skalbaggen raggbocken bor, om att området är skyddsvärt. Sten Geijer gav löfte om att inte avverka vindfällen i området i väntan på utredning av marken. Trots löftet har vindfallen skog ändå tagits från skogsområdet där den hotade skalbaggen bor. Nu har länsstyrelsen beslutat med stöd av miljöbalken stoppa all form av avverkning, bortforslande av träddelar eller grävning och schaktning i det berörda området.

Sten Geijer har överklagat beslutet.

-Anledningen till att raggbocken finns överhuvudtaget är att vi bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk.

Sten Geijer menar att raggbocken behöver ljus och öppna miljöer, det får man inte om man låter skogen växa igen, som det skulle bli om det blir naturreservat. Han lutar sig mot en skrivelse från Skogsstyrelsen om raggbockens levnadsmiljö och menar att länsstyrelsens beslut inte har någon vetenskaplig grund.

Men länsstyrelsen har en helt annan uppfattning.

-Ungskog är olämplig som levnadsmiljö för raggbocken, säger Sture Marklund på länsstyrelsen. Det skogsbruk som Brevens bruk bedriver städas för mycket. Man måste ha garanti att det produceras äldre tall i området.

Där Brevens bruk har avverkat nu har raggbocken försvunnit?

- Det är självklart. Att raggbocken ska vara hotad är en missuppfattning av länsstyrelsen, den finns på andra ställen. Jag uppfattar det här som en krigsförklaring av länsstyrelsen, avslutar Sten Geijer.

Mer läsning

Annons