Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Molle sattes på prov

Vargförekomsten har begränsat antalet platser som Örebro läns stövarklubb kan hålla tävlingar och prov för sina hundar. Tiveden är fortfarande en säker plats, och därför håller klubben elitprov för stövare i Laxåtrakten varje år.

Annons
Duktig hund. Arne Wennerberg är stolt över hunden Högmyrens Seve, eller Molle, som tog första pris i elitklassprovet och blev jaktchampion.BILD: JESSICA HENULIN

I en glänta i Tivedsskogarna står Arne Wennerberg och Arto Nieminen. Hamiltonstövaren Högmyrens Seve, som till vardags kallas Molle, nosar efter en hare någonstans i närheten. Hans skall ekar över trädtopparna från och till.

Plötsligt får han upp ett spår, och skallet blir intensivt och ihållande. Det är det här Arne väntat på. Nu gäller det bara att han inte tappar bort haren för länge.

Molle genomgår nämligen den här söndagsförmiddagen ett internationellt elitklassprov, som genomförs av Örebro läns stövarklubb, där Arto är domare. Om han klarar att följa spåret efter en hare eller räv under ett visst antal minuter får han första, andra eller tredje pris.

– Det är bara första pris som är intressant för mig, för han har redan allt det andra. Då blir han jaktchampion, säger Arne, och tittar på gps:en där han kan följa hur hunden rör sig i skogen.

För att få första pris måste Molle driva haren i 120 minuter. Det måste han dessutom göra två dagar i rad, eftersom provet håller på lördag-söndag.

– Syftet med det här är att lyfta fram hundar med bra drevförmåga, så att man kan se att de är dugliga för avel. Vi bibehåller på så sätt de egenskaper på hundarna som vi vill ha i samband med jakt, förklarar Arto, som tidigare varit ordförande för stövarklubben, och domare sedan 1987.

Varje år i februari genomför klubben ett sådant elitklassprov i Laxåtrakten, ett av tre årliga provtillfällen. Vargförekomsten i länet gör att antalet platser där man kan släppa hundarna har minskat.

– Vi har tidigare arrangerat prov i närheten av Lindesberg, men vi har fått ställa in för det har inte kommit in några anmälningar. Vi som arrangörsklubb har ju ett ansvar för att genomföra provet så säkert som det bara går, säger Arto.

Molle lyckas med sitt prov och får första pris. Han är numera jaktchampion.

På sin vakt. Det blir mycket väntan i skogen för hundägaren Arne Wennerberg och domaren Arto Nieminen från Örebro läns stövarklubb, där de ska bedöma Arnes hund.BILD: JESSICA HENULIN

Mer läsning

Annons