Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illaluktande festmåltid

Luktar folk i din omgivning lite konstigt i dag? Det kan bero på att det var surströmmingspremiär i går.

Annons
Surströmming anses av många vara en delikatess och äts vanligen med mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd.– Den fyller munnen och ger en känsla av att hela kroppen äter, inte bara munnen, förklarar Bo Rudolfsson.

Precis som traditionen säger öppnade Laxå fiskakademi årets första burk surströmming i går, den tredje torsdagen i augusti. Gårdagens surströmmingsfest var lite av ett jubileum eftersom den var den 15:e i ordningen.

– Det här är en av höjdpunkterna på året, säger Bo Rudolfsson, en av initiativtagarna till surströmmingsfesterna.

Till en början var det ett sällskap med vänner som brukade träffas och äta surströmming varje höst. I och med att allt fler anslöts till middagarna fick Bo Rudolfsson och Maud Hadders idén att hålla till på Laxå herrgård och bjuda in allmänheten till festligheterna. Och det kom fler än vad de hade väntat sig. Nu mer håller tillställningen till i restaurangen i Kunskapens hus.

Gårdagskvällens första surströmmingsburk öppnades under förväntansfull tystnad. Därefter följde prat och skratt mellan surströmmingstuggorna.

Inger Persson äter gärna surströmming men igår var första gången som hon deltog på Laxå surströmmingsfest.

– Det är kul att komma ut och träffa folk och äta gott, säger hon.

Surströmming är lättsaltad strömming som fått jäsa.

– Den är inte rutten, förklarar Anna Eriksson bestämt.

Surströmmingen har sitt ursprung i en mycket gammal metod för att konservera fisk.

– Alla stora kulturer har sådan här jäst mat, menar Bo.

Laxå fiskakademi startades 2009 men redan förra hösten var det nära att akademin fick sluta med sina tillställningar. Få medlemmar som fick axla ett allt för stort arbete var orsaken. Men i och med att nya medlemmar kommit till har fiskesällskapet fått förnyade krafter. I går utökades akademin med tre nya ledamöter, till tio stycken.

Huruvida fiskakademin ställer till med skaldjursfest under hösten är ännu inte bestämt. Men lutfisk i december blir det, lax i mars och sill i juni, berättar Bo.

Ska man dricka mjölk eller öl till surströmmingen? Däri tvistar de lärde.
Runt Olle Drakenbergs hals hänger Laxå fiskakademis symbol. Piscis bona betyder naturligtvis ”fina fisken”.

Mer läsning

Annons