Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informerar sommarjobbare

I måndags besökte LO:s satsning Facket i sommarland Laxå och Askersund för att på plats informera unga om deras rätt på arbetsmarknaden. Den fackliga aktionen är ett samarbete mellan Örebro och Värmlands län.

Annons
Klara papper. Josefin Stenefjord och Elin Hjalmarsson sommarjobbar som fastig-hetsskötare på kommunala Laxåhem. De tycker själva att de har bra arbetsvillkor och de har fått de anställningsbevis de har rätt till. Marie Krantz från LO är nöjd med det hon får höra av tjejerna.

Marie Krantz arbetar på LO och är tillsammans med kollegorna Anna Björk och Mikael Eriksson ute och kontrollerar vilka arbetsvillkor årets sommar-jobbare har. På Postgatan i Laxå träffar de Josefin Stenefjord och Elin Hjalmarsson, båda 19 år, som sommarjobbar som fastighetsskötare på det kommunala bolaget Laxåhem. De två tjejerna har klara anställningsbevis och eftersom de båda har arbetat under flera somrar har de bra kunskaper om sina rättigheter som arbetstagare. Elin är dessutom redan medlem i Kommunal.

Elin och Josefin trivs båda på jobbet. Ett jobb som de tycker är fritt och att det uppskattas när de tar egna initiativ.

Elin berättade att för henne står facket för trygghet och de kan ge en hjälpande hand om det skulle behövas.

Utan anställningsbevis

Efter mötet med de två ogräsbekämpande tjejerna på Laxå-hem, besökte LO-trion flera andra sommarjobbare på företag i Laxå och Askersund, ungdomar med varierande kunskap om sina rättigheter som sommarjobbare. De fann även arbetsgivare som inte har gett sina sommarjobbare handlingar som de har rätt till, exempelvis anställningsbevis.

Flera av de ungdomar som säljer jordgubbar vid köpcentra och utefter våra vägar får för dåligt betalt. Det visar fackförbundet Handels granskning tidigare i år av bärförsäljarna.

Nyligen besökte Handels unga jordgubbsförsäljare i länet.

– Många av dem arbetade utan att ha skriftliga avtal och några av dem tjänade runt 75 kronor per timme mot avtals-enliga 105 kronor, berättar Agneta Åsgård, försteombudsman på Handels i Örebro län.

Dessutom fann facket stora brister vad det gäller säkerheten. Pengarna de fick in för bären förvarades i flera fall i kassaskrin. Det innebär en stor rånrisk, menar Åsgård.

Mer läsning

Annons