Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget mer krigande på flygfältet

Laxå kommun har fått klagomål på de militärsimulerande evenemangen vid Laxå flygfält. Nu får föreningen inte vara på flygfältet längre.

Annons

Sedan några år tillbaka har föreningen SSMG – Särskilda svenska milsim gruppen – anordnat militärsimulerande evenemang i Laxå kommun.

Arrangemangen har hållit till vid Laxå flygfält och på Svea skogs mark runt omkring, ett område på totalt 80 kvadratkilometer. Men efter senaste fältaktiviteten i augusti beslutade Laxå flygklubb att SSMG inte längre skulle få tillgång till flygfältet och flygfältsbyggnaden.

Dåligt rykte

– Vi fick en hel del klagomål. Vi vill inte få dåligt rykte på grund av dem, så vi tyckte inte att det var värt att låna ut flygfältet, säger Tommy Persson, ordförande för Laxå flygklubb.

Han berättar att flygfältet bara är en liten del av det område där militärsimuleringen äger rum. Majoriteten av marken ägs av Svea skog.

Tar avstånd

– De har ju fortfarande kontrakt med Svea skog, men vi har tagit avstånd, säger Tommy Persson.

Nu när SSMG inte längre har tillstånd att vara på flygfältet äger inte Laxå kommun någon del av den mark där arrangemanget hålls, berättar Lars Johansson, teknisk handläggare i Laxå kommun.

Huruvida kommunen kommer att gå vidare med de klagomål på SSMG som kommit in vet han i skrivande stund inte.

– Om de skräpar ner i skogen kan det bli en anmälan till miljönämnden, säger Lars Johansson.

Enligt SSMG:s hemsida kommer föreningen att arrangera så kallade milsim i Laxå i april, juni, juli och augusti.

Mer läsning

Annons