Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning under lördagen

I 40 år har länsstyrelsen i Örebro län kämpat för att Rankemossen ska bli ett naturreservat. Nu har det äntligen gett resultat och i går fick området sitt erkännande.
– Det är en stor dag, säger Sture Marklund, naturskyddare på länsstyrelsen.

Annons

Laxå kommun har fått ett nytt naturreservat då det igår var invigning av Rankemossen, som består av 286 hektar av skog och myr.

Kampen för att göra området till ett naturreservat har pågått i drygt 40 år. Sture Marklund, naturskyddare på länsstyrelsen, var med och kämpade de sista 20 åren.

”Skön känsla”

– En skön känsla att stå här på invigningen. Det är en stor dag för oss som har kämpat för det här, säger Marklund med stolthet i rösten.

Att Rankemossen till slut fick sitt erkännande som naturreservat möjliggjordes år 2008 då naturvårdsverket köpte marken av Svea skogsrätt.

– När det väl blev klart kunde vi enkelt fatta det här beslutet, berättar Marklund.

Den främsta anledningen till att länsstyrelsen vill bevara Rankemossen är dess rika fågel-och växtliv. Området är så gott som helt orört, och så ska det förbli.

Får sköta sig själv

– Naturvärdena som finns kommer att vara skyddade en lång tid framöver, vilket känns väldigt bra. Skogen ska få sköta sig själv, säger Marklund.

Ansvarig för skötseln av Rankemossen blir Jesper Pietsch, som även han arbetar som naturskyddare på länsstyrelsen.

– Det blir inte någon intensiv skötsel direkt. Det är ju som sagt ett område som ska få sköta sig själv, säger Jesper.

På plats för att inviga reservatet fanns även Tommy Holmquist, kommunalråd i Laxå.

Mer läsning

Annons