Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag var naiv”

Hur har världen i så många år kunnat blunda för det förtryck som sker i Västpapua? Den frågan var genomgående vid ett seminarium som Laxå FN förenig bjöd in till i Casselgården på lördagen

Annons
Det ursprungliga. - I dag är det primitiva en undanträngd del, dit turister kommer för att titta, säger Thomas Petersson.

I Laxås FN förening gör man allt annat än blundar för problematiken i Indonesien: de har under tre bokcirklar läst om Västpapua, Se vidare faktarutan.

Bokcirklarna har bland annat gett materialet till en omfattande skärmutställning, som invigdes vid lördagens seminarium och från och med måndag även kommer att visas på Laxås bibliotek.

Det är lätt att förstå att inbjudna journalisten och författaren Thomas Petersson imponeras.

- All heder till det engagemang som finns här i Laxå, om fler skulle göra som här skulle världen se annorlunda ut. Snart vågar jag inte berätta något om Västpapua för er, ni vet snart mer än mig!, sade Thomas Peterson i inledningen till en halvtimmes personliga reflektioner kring det land han följt i så många år.

Redan som ung tonåring hade Thomas Petersson en önskan att uppsöka orörda och genuina platser i världen, och hans första resa till Västpapua företog han i 20-års åldern i mitten av 1980-talet.

‑Man brännmärker fort de som fascineras av det exotiska och annorlunda- men allt beror på vad man gör av det, menar Thomas vars historia går från den första jakten att möta männen med penisfodral, till att tydligt ta ställning i boken med det talande namnet ”Dödlig tystnad”, om den obefintliga rapporteringen om övergreppen i Västpapua.

- Bilden i medierna är ofta mycket stereotypa. Eller vad gäller områden som Västpapua: obefintlig. På 20 år hittade jag två notiser i DN om läget i landet... Att befinna sig på plats och möta människorna ger något helt annat.

Under sina resor har Thomas samlat material till tre böcker, hela tiden förklädd till turist för att över huvud taget ta sig fram i landet som är helt stängt för granskande journalister.

Deltagarna i Casselgården ville veta hur läget är i dag. Svaret var aningens nedslående:

- Västpapua befinner sig till stora delar i samma situation i dag som på 1960-talet. Jag var naiv som trodde på en förändring, men i dag har jag lämnat det mesta bakom mig.

- En möjlig ljusglimt är Indonesiens nye presidenten som valdes i somras och som för med sig stora demokratiska förhoppningar. Han har ingen koppling till militären, och utåt talas om ett utvidgat självstyre för Västpaua, även om det nog dessvärre är en pappersprodukt mycket för syns skull.

Även Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic medverkade vid seminariet, som hölls med anledning av FN-dagen dagen innan.

Invigning för ny utställning. Kommande veckan kommer utställningen om Västpapua att visas på Laxå bibliotek.

Mer läsning

Annons