Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli maktskifte i Laxå kommun

Blir det maktskifte i Laxå kommun? Den preliminära rösträkningen visar att partierna i ”Ett bättre Laxå” (KD, M, C, FP och MP) fick totalt 16 mandat av 31 i kommunfullmäktige.

Annons
Valvaka. 16 mandat av 31. Bo Rudolfsson från KD är glad över framgångarna för Ett bättre Laxå (KD, M, C, FP och MP), men vågar inte ta ut segern förrän alla rösterna är färdigräknade på onsdag. Ett bättre Laxå hade sin valvaka i Bowlinghallen i Laxå. Foto: Göran Kempe

Vinnarna i valet i söndags efter den preliminära rösträkningen blev partierna i ”Ett bättre Laxå” (KD, M, C, FP och MP) som tillsammans fick totalt 16 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

Hur känns det?

– Härligt. Det är mycket pirrigt för det är inte klart än. Jag vågar inte ta ut segern i förskott. Vi väntar till onsdagens slutresultat, säger Bo Rudolfsson från Kristdemokraterna som gick framåt från fyra till sex mandat. Kristdemokraterna är nu det andra stora partiet efter Socialdemokraterna.

Hur ser samarbetet i ”Ett bättre Laxå” ut framöver?

– Jag förutsätter att vi fortsätter samarbetet, säger Bo Rudolfsson.

Om ni fortsätter att samarbeta vem blir då kommunstyrelsens ordförande?

– Vi får diskutera tillsammans om olika poster. Vi ska träffas om onsdag eftermiddag och diskutera efter slutrösterna är räknade.

Vad händer i skolfrågan?

– Det är något vi ska diskutera. Vi vill ha ett nytt tänk på skolorganisationen och skolflytten. Vi vill föra samtal med föräldrarna.

Socialdemokraterna har haft majoritet sedan 1952 då Laxå kommun hette Laxå köping. 1967 bildades Laxå kommun och då fortsatte Socialdemokraterna att styra Laxå med eller utan samarbetsparti fram till i dag.

I söndagens val backade Socialdemokraterna med fyra mandat från 14 till 10 i kommunfullmäktige. Samarbetspartiet Vänsterpartiet fick tre mandat som vid förra valet.

– Valet har präglats av skolflytten. Det har inte varit bra med den ryktesspridning om att lägga ner skolor som har gått. Vi vill behålla lågstadieskolorna, säger Tommy Holmquist, (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns som att vi inte fick stöd för vår politik. Rösterna slår väldigt mycket i Finnerödja och Hasselfors. Vi har backat där KD har gått framåt, fortsätter Tommy Holmquist.

Kommer ni att samarbeta med någon?

– Vänsterpartiet är ett tänkt stöd. Valresultatet kan röra sig fram till onsdag då får vi se om vi måste ha mer stöd, säger Tommy Holmquist.

Vad händer nu?

– Nu får vi avvakta onsdagens resultat. Sen får vi titta inom partiet vilka konstellationer som vi kan tänka oss, säger Tommy Holmquist.

Mer läsning

Annons