Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan få kommunal tvättstuga

Laxå kan få ett kommunalt tvätteri. Just nu tittar kommunen på vad det skulle kosta att starta upp en kommunägd tvättstuga.

Annons

I dag tvättar personalen på äldreboendena och hemtjänsten verksamheternas tvätt. Men det kommer inte personalen göra i framtiden. Nu pågår en utredning om Laxå kommun ska starta upp en tvättstuga som hanterar kommunens tvätt.

– Alternativet är att köra tvätt och lägga ut på entreprenad, säger socialchef Thorsten Holgersson.

Han berättar att kommunen ännu inte har någon kostnadsbild klar för hur mycket det skulle kosta att öppna en kommunal tvättstuga.

– Det får inte bli för dyrt, det är mycket regler och dyra maskiner.

En av de befintliga tvättstugorna på servicehuset Björkhagen skulle kunna göras om för ändamålet, berättar Thorsten Holgersson. Tvättstugan skulle i så fall behöva en ny maskinpark och bättre ventilation eftersom den nuvarande ventilationen inte är gjord för att tvättmaskinerna ska köras hela dagarna. Dessutom måste logistikfrågan lösas: Hur kommunen ska hämta och lämna tvätten samt hur den ska märkas så att brukarna får tillbaka samma kläder som de lämnade, berättar Thorsten Holgersson.

– Det är en rätt omfattande investering.

Om Laxå kommun väljer att ta hand om den kommunala tvätten i egen regi kommer tvättstugan att skapa arbetstillfällen. Tanken är att personer som står långt från arbetsmarknaden, personer som inte passar in i den nuvarande dagliga verksamheten och personer inom psykiatrin ska kunna jobba i tvättstugan.

– Det blir en meningsfull sysselsättning, säger Thorsten Holgersson.

Som hjälp till finansieringen av detta projekt kan kommunen få 420 000 kronor från Samordningsförbundet Sydnärke, som är ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och landstinget.

Kostnadsplanen för vad en kommunal tvättstuga skulle kosta bli klar nu under våren. Om kommunen beslutar att tvätta i egen regi kan den kommunägda tvättstugan startas tidigast till hösten, berättar Thorsten Holgersson.

Mer läsning

Annons