Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar med koll på släkten

Släktforskning kan leda till de mest oväntade sammanhang.
– Jag bor i Nyborg. Efter att ha flyttat dit upptäckte jag att släktingar bott i byn på 1700-talet, berättar Thomas Persson från Finnerördja-Laxå Släktforskarklubb.

Annons
Lars-Göran Widstrand, Karl-Henry Karlsson och Thomas Persson från Finnerördja-Laxå Släktforskarklubb har släktforskat i många år.

I går firades släktforskningens dag i hela landet. Finnerödja-Laxå Släktforskarklubb fanns på plats på biblioteket för att föreläsa, prata med nyfikna och hjälpa nybörjare. Thomas Persson är själv född och uppvuxen i Göteborg, han flyttade till Nyborg på 80-talet.

– Då hade jag ingen aning om att släktingar bott i byn, berättar han.

Vänner blir släktingarOväntade upptäckter är vanligt när man släktforskar.

– Man kan till exempel upptäcka att man är släkt med vänner och bekanta, säger Lars-Göran Widstrand som är klubbens ordförande. Finnerördja-Laxå Släktforskarklubb har runt 80 medlemmar.

– Antalet har ökat de senaste åren, berättar Lars-Göran Widstrand.

Internet beskriver de som en ”revolution” för släktforskning, kyrkoböcker och databaser lades ut på nätet. Men även en fara.

Svårare i framtiden– Foton bevaras inte alls på samma sätt som förr. Och nu är det skatteverket och inte församlingarna som registrerar om någon flyttar, men de sparar inte uppgifterna. Om någon om 50 år vill släktforska om vår tid kommer det vara betydligt svårare än i dag, säger Thomas Persson.

Mer läsning

Annons