Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kiosken rivs-nu blir det bussparkering

Efter tio år stänger Ewa Gustafson den 31 juli sin kiosk Bar á Ewa i Laxå för gott. I höst rivs kiosken för att ge plats åt en bussparkering.

Annons
Blir bussparkering. Den 31 juli stängs Bar á Ewa för gott. I höst rivs kiosken som funnits sedan 1960-talet. På platsen blir det i stället parkeringsplats för bussar.

På påskafton år 2000 öppnade Ewa Gustafson i egen regi kiosken Laxå kiosk och bar. Kiosken bytte namn till Bar á Ewa, men sortimentet och menyn bestod.

– Det var ägarinnan som frågade om jag var intresserad av kiosken för hon skulle sälja. Först tvekade jag men sedan började jag fundera på valet att bli arbetslös eller göra något. Då bestämde jag mig för att satsa, säger Ewa Gustafson.

En träffpunkt

I tio år har hon ägt och drivit kiosken som har blivit en social träffpunkt för många människor.

– Jag har trivts bra. Jag kommer att sakna kiosken och alla människor som kommer hit. Det är alltid någon som berättar något om sig själv och jag lyssnar, säger Ewa Gustafson.

Även när Ewa Gustafson själv råkade ut för en hjärtinfarkt för ett par år sedan så fungerade kiosken som en social sluss.

– Det kom många hit och vi pratade och jämförde. Jag fick prata av mig och det var bra för då behövde de där hemma inte ta allt, säger Ewa Gustafson.

Fått höra mycket

Under åren i kiosken har Ewa Gustafson fått både se och höra mycket.

– När det bodde ungdomar runt omkring här på gatan så fick jag ofta höra vilka napp de hade fått. Jag har även sett en hel del, säger Ewa Gustafson.

Kiosken har även fungerat som värmestuga.

– Ibland har det kommit folk som har blivit avkastade från tåget för att de har varit för berusade. Jag minns en man som kom och försökte tala alla möjliga språk för att göra sig förstådd, trots att han var svensk.

Den 31 juli stänger kiosken för gott och i höst rivs den. Anledningen är att det ska byggas en bussparkering. Ewa Gustafson och Laxå kommun har kommit överens och kommunen löser arrendekontraktet som finns för två och ett halvt år framåt. Ewa Gustafson fick ett erbjudande att öppna en ny kiosk inne i stationshuset när resecentrum är klart, men hon valde att tacka nej.

Försökte sälja

– Hälsan sviktar och jag orkar inte driva det själv. Många tror att jag har blivit utkastad av Laxå kommun, men det har jag inte. Kommunen har behandlat mig väl. Det här är ett sätt för mig att avsluta. Jag har tidigare försökt att sälja kiosken. Men när jag fick höra om de långt gångna planerna på ett resecentrum så sålde jag inte kiosken. Det vore inte rätt, säger Ewa Gustafson.

Riktig semester

Det första som Ewa Gustafson kommer att göra efter att kiosken har stängt den sista juli är att ta en välförtjänt semester.

– Jag har inte haft en riktig semester på tio år. Bara en vecka någon gång. Nu kan jag göra som andra familjer och umgås med min familj, släkt och vänner. Kanske kan jag få tillbaka min vänkrets som jag har tappat då jag har jobbat mycket. Sedan ska jag ta hand om min gamla mamma, säger Ewa Gustafson.

Ewa Gustafson passar på att tacka alla trogna kunder som kommit och gått genom åren med orden ”vi ses någon annanstans”.

Mer läsning

Annons