Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Fyror i Finnerödja från hösten

Ny version. I Finnerödja och i högsta grad om Finnerödja. Så var Laxås fullmäktigesammanträde i Laxå under onsdag kvällen.

Annons
I Finnerödja församlingshem hölls fullmäktigemötet där Bo Rudolfsson (KD) fick se sitt vallöfte röstas igenom: skolan i Finnerödja får en fjärdeklass igen.

Det handlade om avslut(?) för en Laxålångbänk: vara eller inte vara för årskurs fyra på Finnerödja skola och fullmäktiges beslut fattades på orten eftersom sammanträdet flyttats till Finnerödja församlingshem.

Den nu styrande majoriteten gick till val på att riva upp beslutet om att bussa Finnerödjaelever till Laxå från och med skolår fyra.

– Det här är något som Finnerödja förtjänar: en skola med 1-4 och kanske senare 5-6 om den kommande utredningen visar det, sade Bo Rudolfsson KD.

I samma stil argumenterade Ylva Von Scheele (M) som pekade på att det bodde drygt 1 500 personer i Finnerödja-Tived och det talade för en fyra i Finnerödja.

– Och inne på Centralskolan är klasserna nu på gränsen till för stora, tillade hon.

Vänsterpartiets Klas-Göran Vilgren var uppe ett par vändor och argumenterade mot en återstart. Bland annat av ekonomiska skäl. Extrakostnaden för en lärare och en resurs, vilket är vad som behövs just i höst ska tas ur en reserv. Den beräknades i början av året uppgå till drygt tre miljoner kronor, men vid den senaste skatteprognosen hade den krympt till närmare hälften.

– I det läget ber majoriteten att få 249 000 för att driva årskurs fyra i Finnerödja i höst, sade Vilgren och undrade hur det skulle bli med pengarna resten av läsåret.

En del av kostnaden, är enligt förslaget tänkt att ligga på barn- och utbildningsnämnden. Det gäller sociala avgifter för den extra personal som behöver till för personalökningen.

– Men de pengarna finns ju inte, nämnden har redan nu ett underskott på 1,8 miljoner kronor, sade Vilgren.

Therese Magnusson, (S) undrade hur majoriteten kommenterar förvaltningens konsekvensbeskrivning av vad en återstart av fjärdeklass innebär.

– Där har vi lyssnat på lärarna på skolan och de säger att de klarar det, sade von Scheele.

När det närmade sig omröstning förklarade Vilgren att oppositionen inte tänkte begära återremiss eller överklaga det väntade beslutet eftersom det är viktigt att få besked om vad som gäller, både för familjer och förvaltningen.

– Jag tycker nog att vi är lite storsinta som inte gör det, sade han leende.

Tidigare kommunstyrelseordförande Tommy Holmquist (S) höll en låg profil i debatten, men noterade att skolfrågan var ett viktigt skäl till maktskiftet.

– Men jag håller fast vid att vi utarmar lärandet när vi splittrar upp undervisningen så här, sade han.

Där fick han inget medhåll av Rudolfsson som inte kunde se någon koppling mellan små skolor och sämre skolresultat.

Efter ett rungande ja från majoriteten vid omröstningen reserverade sig Vänsterpartiet och Socialdemokraterna mot beslutet.

NA rättar: I den första versionen angavs felaktigt att Sara Pettersson MP var uppe i talarstolen. Hon var inte på plats vid fullmäktige alls. Det var istället Therese Magnusson som talade om vilka konsekvenser förvaltningen tror att en fjärde klass på Finnerödja skola får. NA ber om ursäkt för felaktigheten.

Mer läsning

Annons