Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolmilorna i Dammtorp och Torpa rivs i dag

Sol, gemenskap och hårt arbete. Det väntade medlemmarna i Tiveds hembygdsförening som i går började att riva kolmilan i Dammtorp.

Annons
Rivning. 17 personer började i går att riva kolmilan i Dammtorp, i Tiveden. Arbetet fortsätter i dag lördag. Foto: Tove Svensson

Det var en munter stämning vid kolmilan i Dammtorp där 17 personer i går hjälpte till att riva kolmilan och ta hand om kolen.

– Det är ”Dammtorparvär” i dag, sade Ulla Carlsson, ordförande i Tiveds hembygdsförening, och syftade till solen som sken.

Redan år 1961 började Tiveds hembygdsförening att bygga upp kolmilor i området kring Dammtorp.

På hösten hjälps medlemmarna åt att resa milan, tända den och sedan vakta den så länge som kolningen pågår. På våren är det dags för rivning av milan.

– Det tar två dagar när vi river milan och tar hand om kolet. Det brukar bli cirka 400 stycken 40-liters säckar med kol från en mila, säger Lars Lejon, som är kolmileansvarig i Tiveds hembygdsförening.

Grillkolet säljer hembygdsföreningen på olika marknader.

Rivningen av kolmilan i Dammtorp pågår även i dag, lördag, fram till lunch. Idag rivs även Snavlunda hembygdsförenings kolmila i Torpa. Rivningen startar klockan 9.

Båda hembygdsföreningarna hälsar att alla som inte är rädda för att bli smutsiga är välkomna att komma och hjälpa till.

Mer läsning

Annons