Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen eldar inte för kråkorna

För sex år sedan påbörjade Laxåhem och Laxå Kommunfastigheter ett projekt för att miljöanpassa alla sina fastigheter och spara energi.
Nu har man gått i mål, och kan konstatera att både ekonomin och miljön har vunnit på anpassningen.

Annons
Pelletsanläggning. I anslutning till Tivedsgården i Finnerödja ligger en av pelletsanläggningarna som ingår i effektiviseringen och miljötanken i energiprojektet.

Tätar man inte läckorna rinner kostnaderna iväg och man eldar så att säga för kråkorna. Lite av det upptäckte Sören Skårsjö när han kom till Laxå som ny vd för Laxåhem.

– Jag såg att det fanns mycket att göra för att spara energi, säger han.

Det var för tio år sedan, och Skårsjö såg direkt till att börja arbetet med att åtgärda energiläckor för vatten och el.

– Vi satte in snålspolande munstycken i kranar och duschar. När det gällde elen tittade vi över så man inte hade översäkrat och betalade för hög fast avgift.

Nytt steg 2005

Jakten på penga- och miljövinster hade börjat, och år 2005 togs ett nytt steg när Sören Skårsjö på ett seminarium blev uppmärksammad på EPC-konceptet.

– Det är alltså ett koncept för ett långsiktigt energibesparingsavtal med självfinansiering.

Beslut togs för att skriva avtal och jobba efter den riktlinjen i kommunens båda företag. Kort sagt bygger det på att effektivisera för att skära ner kostnaderna. Första delen var att analysera vilka möjligheter till besparingar som fanns.

Datastyrd övervakning

När det var klart genomfördes investeringsfasen i slutet av 2007. Bland annat sker numera datastyrd övervakning av anläggningarna.

Det ger positiva effekter eftersom avvikelser från det normala upptäcks tidigt och kan larmas ut direkt. Samtidigt blev gammal teknik utbytt, som gav en säkrare funktion och att man slipper kostsamt underhåll.

– Vi har även utbildat all personal till att sköta anläggningarna på ett bättre sätt, säger Skårsjö.

Beräkningarna pekar på besparingar på runt 1,3 miljoner kronor per år för vardera bolaget.

– Hade vi inte inlett det här arbetet så hade ekonomin försämrats drastiskt för bolagen. Det hade också inneburit att vi behövt göra högre hyreshöjningar.

Miljön vinnare

En annan vinst är miljön. I princip har all oljeförbrukning i bolagen tagits bort och ersatts med lokalproducerad pellets och bergvärmepumpar.

– Vi har redan förbättrat och klarat de miljömål som ska börja gälla år 2020.

Nu är hela fastighetsbeståndet i företagen miljö-anpassat.

Fullföljd process

– Vi är den kommun i länet som har fullföljt hela processen med alla våra fastig-heter. Det gjorde vi redan 2007. Nu gäller det att fortsätta arbetet med att trimma anläggningarna för att hålla hög prestanda, påpekar Sören Skårsjö.

Mer läsning

Annons