Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen fortsätter söka pengar för ny industriväg

För att undvika tung trafik genom samhället arbetar företrädare för Laxå kommun för att bygga en ny väg till OBH Nordicas lager i Finnerödja. Det diskuterades på Rotarys företagarlunch i IOGT-NTO-lokalen i måndags.

Annons

Enligt uppgift till mötet går ett tiotal tunga lastbilar per dag från E20 genom samhället, via Tallstigen till OBH Nordica. Vid högkonjunktur kan det röra sig om 30 till 50 bilar per dag. Några incidenter har skett genom åren, eftersom vägen svänger kraftigt och kan bli hal vid svår väderlek.

– Vi vill ha kvar OBH Nordica och fler företag i vår kommun och vill förbättra förutsättningarna för samhället och företagandet på Finnerödjas industriområde, sa kommunalrådet Bo Rudolfsson (KD).

Kommunens tekniska samordnare Håkan Erlandssom visade en skiss på en tänkt sträckning för en ny väg, som kommunen beställt för några år sedan. Tanken är att trafiken ska ledas in på Vargstigen vid bensinmacken. Därefter ska en ny väg byggas genom skogen.

– Vi har fått uppgift om att vägen ska kosta tolv miljoner kronor att bygga, men uppgiften är osäker. Man kan stöta på problem längs vägen, sa Håkan Erlansson.

Tolv miljoner kronor tyckte mötesdeltagarna lät billigt eftersom terrängen genom skogen är oländig.

Laxå kommun har en investeringsbudget på cirka fyra miljoner kronor per år, och har därmed inte tolv miljoner kronor att bygga vägen för. Men de ställer frågor till Trafikverket och Region Örebro om medfinansiering. Andra myndigheter har stöttat infrastrukturbyggen i kommunen förut, till exempel vid Trafikverkets bygge av rondell i Laxå.

Politikerna vill också börja ta fram ett förslag till centrumplan för Finnerödja, likt den som tagits fram av en företagar- och tjänstemannagrupp i Laxå.

– Hur vill vi ha Finnerödjas centralort 2020? Det vill vi veta, och det är bra om det inte bara är kommuntjänstemän i den gruppen, sa Bo Rudolfsson. Vi skulle vilja sätta ihop en arbetsgrupp med företagare och Finnerödjabor, som har ideer om framtiden. Det kan handla om tågstopp, nybyggen, parkområden, gator. Vi vill höra alla idéer.

Mötet var välbesökt av både ortsbor och företagare.

Mer läsning

Annons